Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vád alatt a Deutsche Bank elnöke

2002.07.24. 11:18
Vádat emelnek hűtlen kezelés miatt a Mannesmann mobilszolgáltató egykori vezetői, köztük Josef Ackermann, a Deutsche jelenlegi Bank elnöke ellen. A vád az, hogy a felügyelőbizottság tagjai márkamilliókat utaltak ki vezetőségi tagoknak, miután a Vodafone bekebelezte a céget.
Hűtlen kezelés gyanúja alapján a düsseldorfi ügyészség vádemelésre készül a Mannesmann mobiltelefon-szolgáltató egykori főnökeivel szemben - írta szerdán a Süddeutsche Zeitung.

A gyanúsítottak között van Josef Ackermann, a Deutsche Bank két hónapja kinevezett elnöke, Klaus Zwickel, a vasasszakszervezet (IG Metall) elnöke, Klaus Esser, a Mannesmann igazgatótanácsának egykori elnöke, Joachim Funk, a távközlési cég felügyelőbizottságának volt elnöke és további három személy. (Esser kivételével valamennyien a felügyelőbizottság tagjai voltak annak idején.)

Megnyílt a buksza

Az ügyészség azzal gyanúsítja a hat személyt, hogy 2000 elején, amikor a brit Vodafone több hónapnyi küzdelem után lenyelte a német vetélytársat, áldásukat adták csillagászati összegű végkielégítések kifizetésére. Egyedül Essernek 60 millió márka ütötte a markát a Mannesmann kasszájából, és további 30 milliót kapott a német cég főrészvényesétől, a Hutchinson Whampoa konszerntől.

Megkapták a magukét

A düsseldorfi nyomozók megállapítása szerint az ellenséges átvétel körül dúló harc eredményeként 1999 decembere és 2000 februárja között a konszern nyolc milliárd euró árfolyamnyereségre tett szert a német társaság részvényeivel. Ebből 4,5 milliárdot azonnal realizált, amelyből bőkezűen jutalmazta Essert, az igazgatótanács 18 nyugdíjasát és az időközben elhunyt igazgatósági tagok hozzátartozóit.

Két évig nyomoztak

Az ügyészség szerint a gyanúsítottak nem tartották kellő mértékben szem előtt a vállalat érdekeit. A nyomozók érthetetlennek találják a nagy összegű kifizetéseket. Véleményük szerint a felügyelő bizottság "jelentősen túllépte" a hatáskörét; Esser, Funk, Zwickel és Ackermann esetében pedig a több mint két éven át folytatott vizsgálat megerősítette a Mannesmann AG kárára elkövetett hűtlen kezelés gyanúját.

Svájcban minden más

A gyanúsítottaknak augusztus 16-áig van idejük arra, hogy állást foglaljanak a fölmerült vádakkal kapcsolatban. Ennek dacára a Süddeutsche Zeitung bizonyosra veszi, hogy sor kerül a vádemelésre. Ha ez csakugyan megtörténik, az maga után vonhatja Ackermann és Zwickel lemondását jelenlegi tisztségeikről. A svájci bankár, aki májusban került a Deutsche Bank élére, már sietett közölni a düsseldorfi ügyészekkel, hogy külföldi állampolgárként nem volt tisztában a cégátvételek esetében irányadó német szokásokkal.