Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Vádat emelnek hat volt Mannesmann-vezető ellen

2003.02.17. 16:13
A német ügyészség a Mannesmann mobilszolgáltató hat volt vezetője ellen emel vádat, mivel a gyanú szerint sokmillió márkás végkielégítést vettek fel, miután a Vodafone felvásárolta a céget.
Az ügyészség nem közölt neveket, de Klaus Esser, volt vezérigazgató beismerte, hogy a vádlottak között van, ugyanakkor fenntartotta, hogy semmi törvénytelent nem követett el.

Korábbi sajtóértesülések szerint az ügyészség a korábbi felügyelőbizottsági tagok közül többek között Josef Ackermannt, a Deutsche Bank jelenlegi elnökét, Klaus Zwickelt, az IG Metall szakszervezet elnökét, és Joachim Funkot, a felügyelőbizottság volt elnökét gyanúsította.

Hatvanmillió márka Essernek

Az ügyészség szerint a felügyelőbizottsági tagok sokmilliós jutalmat illetve végkielégítést kaptak, miután belementek, hogy a Vodafone 179 milliárd dollárért felvásárolja a Mannesmannt. Állítólag Esser például 60 millió márkát kapott a cégtől, és további 30 milliót a vállalat főrészvényesétől, a Hutchinson Whampoa konszerntől. Az ügyészség szerint ezzel súlyosan sértették a részvényesek érdekeit, és komolyan aláásták a részvényesi bizalmat.

Az IG Metall és a Deutsche Bank nem kommentálta a lapértesülést. A Vodafone közölte, hogy nem érintett az ügyben.