Alfréd
-3 °C
3 °C

Hogyan lesz egy nép egy mobilcég részvényese?

2001.10.18. 09:22
A BBC beszámolója szerint a zimbabwei Econet Wireless jövő februártól harmadik generációs szolgáltatást indít Új-Zélandon.
A hat afrikai országban működő, zimbabwei székhelyű Econet Wireless megegyezett Új-Zéland maori népével, hogy jövő februártól harmadik generációs mobilszolgáltatást indít a maorik birtokában lévő UMTS-licensz alapján.

Az UMTS-koncesszió mint történelmi jog

A koncessziót még tavaly, a 3 G-t övező lelkesedés csúcspontján adományozta az új-zélandi kormány a maoriknak, meghajolva érvük előtt, mely szerint történelmi sérelmeik jóvátétele keretében joguk van a szóban forgó spektrumra.

Az Econet és a maori nép között létrejött megállapodás értelmében, a maorik a harmadik generációs mobilszolgáltatási engedélyért cserébe 15 százalékos részesedést kapnak a zimbabwei társaság mobilcégeiben.

Az Econet reményei szerint az új-zélandi szolgáltatás nem igényel majd különösebb beruházást, mivel a brit székhelyű Vodafone már kiépített egy egész országra kiterjedő infrastruktúrát, az afrikai cég pedig a kormánynál kilobbizta, hogy a Vodafone hálózatát használva nyújthasson szolgáltatást.