Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Bírságot kaphat Párizs a brit marhák importtilalma miatt

2002.07.19. 09:39
Az Európai Bizottság azt kéri az EU bíróságától, hogy napi 158 250 eurós büntetéssel sújtsa Franciaországot, amíg az nem szünteti meg a brit marhahúsra kivetett többéves importtilalmát.
A brüsszeli testület gyorsított eljárást kért az Európai Bíróságtól: a rendszerint 18 hónapig tartó procedúra helyett már három hónap múlva döntést szeretne az ügyben.

Vizsgálják a törvénysértés súlyosságát

Az EU luxemburgi székhelyű bírósága határozza meg, hogy pontosan mekkora pénzbüntetést kapjon Párizs a tilalom fenntartásért, a Bizottság büntetési tételre vonatkozó javaslatát csupán figyelembe veszi. Az uniós szabályok szerint a tagállamokra kiróható bírság összegét a GDP és a törvénysértés súlyossága alapján állapítják meg. Franciaország esetében a büntetés napi 10 530 eurótól (mintegy 2,6 millió forint) egészen 631 771 euróig (155 millió forint) terjedhet - írja az EUbusiness.com.

A brit marhahúsra kivetett három és fél éves tilalmat Brüsszel 1999 nyarán szüntette meg, miután az EU állategészségügyi bizottsága kergemarhakór-mentesnek nyilvánította a brit szarvasmarhákat. Azonban Franciaország - az Európai Unió tagállamai közül egyedüliként - továbbra is fenntartotta az embargót, mivel nincsen meggyőződve arról, hogy biztonságossá vált a brit marhahús.

Eddig legalább négy francia halt meg

Brüsszel eredetileg június 26-án küldött figyelmeztetést az új francia kormánynak, s 15 nap haladékot adott a kérdés orvoslására, mielőtt az Európai Bíróság elé vitte volna az ügyet. Párizs válaszában azonban csak szeptemberre - amikor a francia élelmiszerbiztonsági hatóság elkészíti elemzését - ígérte annak bejelentését, hogy továbbra is fennmarad-e a tilalom.

Franciaországban legalább négyen haltak meg a kergemarhakór emberi változatában, a Creutzfeldt-Jakob-kór új variánsában. Nagy-Britanniában meghaladja a százat a betegség következtében elhunytak száma.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!