Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bírságot kaphat Párizs a brit marhák importtilalma miatt

2002.07.19. 09:39
Az Európai Bizottság azt kéri az EU bíróságától, hogy napi 158 250 eurós büntetéssel sújtsa Franciaországot, amíg az nem szünteti meg a brit marhahúsra kivetett többéves importtilalmát.
A brüsszeli testület gyorsított eljárást kért az Európai Bíróságtól: a rendszerint 18 hónapig tartó procedúra helyett már három hónap múlva döntést szeretne az ügyben.

Vizsgálják a törvénysértés súlyosságát

Az EU luxemburgi székhelyű bírósága határozza meg, hogy pontosan mekkora pénzbüntetést kapjon Párizs a tilalom fenntartásért, a Bizottság büntetési tételre vonatkozó javaslatát csupán figyelembe veszi. Az uniós szabályok szerint a tagállamokra kiróható bírság összegét a GDP és a törvénysértés súlyossága alapján állapítják meg. Franciaország esetében a büntetés napi 10 530 eurótól (mintegy 2,6 millió forint) egészen 631 771 euróig (155 millió forint) terjedhet - írja az EUbusiness.com.

A brit marhahúsra kivetett három és fél éves tilalmat Brüsszel 1999 nyarán szüntette meg, miután az EU állategészségügyi bizottsága kergemarhakór-mentesnek nyilvánította a brit szarvasmarhákat. Azonban Franciaország - az Európai Unió tagállamai közül egyedüliként - továbbra is fenntartotta az embargót, mivel nincsen meggyőződve arról, hogy biztonságossá vált a brit marhahús.

Eddig legalább négy francia halt meg

Brüsszel eredetileg június 26-án küldött figyelmeztetést az új francia kormánynak, s 15 nap haladékot adott a kérdés orvoslására, mielőtt az Európai Bíróság elé vitte volna az ügyet. Párizs válaszában azonban csak szeptemberre - amikor a francia élelmiszerbiztonsági hatóság elkészíti elemzését - ígérte annak bejelentését, hogy továbbra is fennmarad-e a tilalom.

Franciaországban legalább négyen haltak meg a kergemarhakór emberi változatában, a Creutzfeldt-Jakob-kór új variánsában. Nagy-Britanniában meghaladja a százat a betegség következtében elhunytak száma.