Piroska
-2 °C
5 °C

Újra lehet német márkával fizetni

2004.11.23. 11:16
A karácsonyi bevásárlásban aok kiskereskedelmi egységben német márkával is lehet fizetni. A kereskedők nem remélnek nagyobb forgalmat ettől, de szerintük a németek gesztusként értékelik az akciót.
Németországban karácsonyig sok kiskereskedelmi egységben lehet német márkával fizetni: bankjegyeket és érméket is elfogadnak a pénztárosok. A német jegybank adatai szerint október végén még 15,3 milliárd márka volt a lakosság birtokában. A kereskedelem nem remél többletforgalmat az akciótól, azonban úgy vélik, a vásárlók gesztusként fogják értékelni az akciót.

Megszabaulnak tőle

A német kereskedelmi szövetség adatai szerint a németmárka-készlet javarésze külföldön van, a karácsonyi kezdeményezéssel tehát sokkal inkább a vásárlók kedvében igyekeznek járni, mintsem a régi valuta begyűjtése lenne a cél.

2002-ben kedvező tapasztalatokat szereztek a mostanihoz hasonló akció szervezői: akkor a karácsonyi vásár négy hetében 20 millió márkát forgalmaztak és juttattak el a cégek a Bundesbankhoz. Nehezen mérhető, hogy volt-e és mekkora forgalomnövelő hatása a márka-akciónak; a C&A szóvivője mindazonáltal igen sikeresnek ítélte az áruházlánc akkori karácsonyi szezonját.

A C&A most sem bízott semmit a véletlenre: reprezentatív felmérést rendelt az Ipsos közvélemény-kutató cégtől. Az eredmény: 10 millió németnek van még otthon kisebb-nagyobb pénzmennyisége márkában. Ezek általában olyan tételek, amelyek nem késztetik az embereket arra, hogy elsétáljanak a Bundesbankhoz beváltani a pénzt, de ilyen alkalmakkor szívesen szabadulnak tőle. A német jegybanknak pedig nincs kifogása a kereskedelem által lebonyolított pénzcsere ellen. "Így hamarabb kikopik a régi pénz a forgalomból" - nyilatkozta egy banki szóvivő.