Béla
12 °C
27 °C

Megnyugodtak a pénz- és tőkepiacok

2001.09.13. 10:23
Bár az Egyesült Államok részvénypiacain legkorábban pénteken vagy hétfőn indul a kereskedés, a hét legfejlettebb ipari ország pénzügyminisztereinek és jegybankárainak szerdai közös közleménye világszerte megnyugtatta a befektetőket.
Tőzsdenyitás legkorábban pénteken

A New York-i Értéktőzsde és a Nasdaq Részvénypiac vezetésével folytatott megbeszélés után az amerikai tőzsdefelügyelet közölte, hogy legkorábban pénteken vagy jövő hétfőn indul újra a részvénykereskedés.

Az állampapírpiacon már csütörtökön kereskednek az amerikai és a külföldi adósságpapírokkal, és a chicagói határidős piacon is beindul az üzlet, részvényindex-kontraktusokkal azonban természetesen nem lesz kereskedés.

Megnyugodtak az európai és az ázsiai piacok

Az európai tőzsdék szerdán tisztes nyereséggel zártak, csütörtökön pedig az ázsiai börzéken is megállt az árfolyamesés.

Az olaj árfolyama visszatért a korábbi szintre, mivel az OPEC kifejezte, hogy a várható amerikai ellencsapás ellenére a stabil olajárakban érdekelt; ráadásul egy világgazdasági válság az olajkereslet visszaesését eredményezné.

A Hetek megvédik a dollárt

A dollár helyzete stabilizálódott, miután a hét legfejlettebb ipari ország pénzügyminiszterei és jegybankárai szerdán közös nyilatkozatban jelezték: készek összehangolt cselekvésre annak érdekében, hogy az Egyesült Államok elleni terrortámadás nem rendítse meg az amerikai és a világgazdaságot.

Összehangolt kamatcsökkentésről azonban szó sincs, mivel a tagállamok más és más gazdasági helyzetben vannak. Az Európai Központi Bank mai ülésétől az elemzők nem várnak kamatvágást, az Egyesült Államokban azonban sokan úgy vélik, hogy a Fed Nyíltpiaci bizottsága még a következő ülése előtt csökkenti az irányadó rövid távú kamatlábat.

Az amerikai, az európai és a japán jegybank szerdán összesen 118 milliárd dollárt pumpált a pénzügyi rendszerbe. Emellett hatott a Fed kérése is, hogy a bankok a devizapiacon csupán a legszükségesebb mértékben kereskedjenek a dollárral.

A Valutalap is megszólalt

Szerdán a Nemzetközi Valutalap is próbálta megnyugtatni a kedélyeket. Horst Kohler, az IMF vezérigazgatója kijelentett, hogy a terrortámadásnak csupán korlátozott hatása lesz a világgazdaságra, illetve a globális pénzügyi rendszerre.

Bush szerint stabil az amerikai pénzügyi intézményrendszer

Az amerikai elnök szerdán azt ígérte, hogy az üzleti élet a lehető legkorábban visszatér a normális kerékvágásba, és kijelentette, hogy a pénzügyi intézményrendszer a támadás ellenére stabil maradt.

A nagy kérdés, az amerikai fogyasztó reakciója

A hosszabb távú gazdasági hatások az amerikai ellenlépések mellett elsősorban attól függenek, hogy elbizonytalanodnak-e a fogyasztók, akiknek költekezése az amerikai nemzeti össztermék háromnegyedét adja. Ha rossz időkre készülve takarékoskodni kezdenek, akkor el is jöhetnek a rossz idők. Ha viszont tovább áldoznak költekezési szenvedélyüknek, akkor az amerikai gazdaság elkerülheti a recessziót.

A gondolatmenet már-már abszurd formáját produkálta a Cnnfn-nek nyilatkozva Anthony Chan, a Banc One Investment Advisors vezető közgazdásza. "Remélem és azért imádkozom, hogy a fogyasztók a második utat kövessék, mivel ez a helyes út, hogy megmutassuk ellenállásunkat a terrorizmussal szemben."