Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Berlin a Marshall-segélyhez fordul

2006.01.09. 09:15
A Financial Times Deutschland szerint Németország hozzányúl a második világháború után kapott segélyhez.

A német pénzügyminisztérium azt tervezi, hogy a második világháború után kapott Marshall-segélyből megmaradt pénzt jövőre az államháztartási hiány csökkentésére fordítja, közölte meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Financial Times Deutschland (FTD). A tárca szóvivője nem erősítette meg az értesülést.

Németország 1948 és 1952 között 1,2 milliárd dollárt kapott az Egyesült Államoktól iparának újjáépítésére, a megmaradt pénz mára 12 milliárd eurós alappá duzzadt, amelyet a költségvetéstől függetlenül kezelnek. Az új német koalíciós kormány programjában szerepel, hogy jövőre a államháztartási hiánynak a valutauniós plafon, azaz a GDP 3 százaléka alá kell csökkennie, és az FTD szerint ennek érdekében vennének ki kétmilliárd eurót a Marshall-keretből. Az összeg elköltéséhez az USA jóváhagyása is szükséges.

Ugyancsak a kormányprogram része az a 25 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomag, amelyet a kabinet ma kezdődő kétnapos ülésén véglegesítenek. Az eddigi információk alapján többek közt a beruházások utáni leírásokat, a gyermeknevelési hiteleket és a lakásfelújítás esetén járó adókedvezményeket kívánják finanszírozni 2009-ig. Elemzők szerint azonban a csomagnak csekély hatása lesz.