Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Jön a globális Marshall-terv?

2003.10.13. 14:05
Egy új, globális Marshall-terv beindítására irányuló kezdeményezést fogalmazott meg Stuttgartban ötven neves személyiség, többek között Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter, Arthur C. Clarke író és a Budapest Klub idei díjazottja, Sir Peter Ustinov brit színész.
Ötven neves személyiség új, globális Marshall-tervet hívna életre, mely a globális gazdasági növekedést, a környezeti és társadalmi tényezők egyensúlyát volna hivatott elősegíteni. A kezdeményezők a Stuttgarti Nyilatkozatban vázolják javaslataikat.

Az aláírók emlékeztetnek arra, hogy a második világháborút követően az Egyesült Államok GNP-jének három százalékát az európai országok újjáépítésére fordította a Marshall-terv keretében. Ma a GNP csupán 0,1 százalékát fordítja fejlesztési feladatokra. A Marshall-terv volt az alapja az európai gazdasági csodának, mely végül az életszínvonal emelkedéséhez vezetett.

Kell egy terv

Ma a békét, szabadságot, megélhetést és biztonságot elsősorban az óriási gazdasági egyenlőtlenség veszélyezteti. A világ népességének ötven százaléka él napi két euró alatti összegből, napi 26 ezer ember hal éhen vagy szomjan.

Ezen folyamatok megakadályozására hívják életre a kutatók, professzorok a második Marshall-tervet. Az aláírók az európai bővítési folyamatban alkalmazott fejlesztési társfinanszírozási rendszer átültetését javasolják. Az egyoldalú és többszörösen is haszontalan pénzátutalásokat az úgynevezett fejlesztési segélyek keretében hatékonyabb fejlesztési együttműködéssé kell tenni.

Történelmi lépés

Az európai rendszerekben meglévő sikeresnek mondható szociális rendszerek, melyek csaknem minden párt - legyen az konzervatív, liberális, szocialista, vagy zöldpárt - példaként szolgálhatnak világszerte a fejlődő országoknak.

Egy európai kezdeményezés egy Marshall-tervhez hasonló támogatási rendszerre történelmi lépés lenne, mely biztosíthatná Európa hírnevét és sikerét az elkövetkező néhány évtizedre. A tervet lépésről lépésre kellene bevezetni a politikai, gazdasági, tudományos és kulturális élet résztvevőivel.

A Stuttgarti Nyilatkozatot eddig több mint ötven neves személyiség írta alá. Köztük van Arthur C. Clark író, Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter és Peter Ustinov brit színész.