Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Optimista a kormány, nem tart válságtól

2001.09.13. 12:47
Nincs és valószínűleg nem is lesz semmiféle gazdasági válság Magyarországon az amerikai terrorcselekmények miatt - üzente Matolcsy György gazdasági miniszter sajtótájékoztatóján. A turizmus bevételei ugyan csökkenhetnek, de az európai gazdasághoz kötött magyart legfeljebb egy olajárrobbanás rázhatná meg - éreztette a politikus.
Matolcsy a nemzetbiztonsági kabinet megbízásából "gyorsfelmérést" készített a gazdasági helyzetről a hétvégi kormányülés számára, de a legfontosabb tételmondatokat már csütörtökön ismertette.

Amerika és Európa más bolygón helyezkedik el

A magyar kormány úgy látja, hogy a terrorcselekmények esetleges üzleti következményei az Egyesült Államok gazdaságára fognak korlátozódni. Az EU-ra és Kelet-Ázsiára ezek nincsenek túl nagy hatással - fejtegette Matolcsy, akit ezek szerint nem fertőzött meg a közkeletű sztereotípia, miszerint manapság minden mindennel összefügg.

Kifulladnak az Államok?

A miniszter szerint az Egyesült Államok gazdaságába a következő két-három évben nem tér vissza az a dinamika, amely az Észak-amerikai piacot az elmúlt 5 évben a "világgazdaság motorjává" tette. Az európai bezzeg most érte el a mélypontot, így innen kikövezett út vezet felfelé. A kormány bízik abban, hogy a következő pár évben Európa veszi át a motor szerepét.

Édes elszigeteltség?

Ami a hazai gazdaságot illeti, Matolcsy szerint az elmúlt két napban nem történtek szokatlan, aggasztó jelenségek és nem is fognak. Bár a turizmus növekedése csökkenhet, a miniszter abban bízik, hogy a külső lanyhulást és az exportnövekedés lassulását továbbra is ellensúlyozni tudja a belső fogyasztás és beruházások növekedése. A politikus óvatos fékezés helyett lendületes folytatásra bíztatta a magyar gazdaság szereplőit. A kormány a jelek szerint komolyan úgy érzi, hogy sikerült Magyarországot függetlenítenie a világtól, mivel Matolcsy hosszasan fejtegette, hogy a korábbinál kevésbé vagyunk sebezhetőek a világgazdaság hullámzásaival szemben. A mostani helyzetben az olajárat nevezte kényes kérdésnek, hiszen az, ha elszabaul, egy olyan erős bástyát is kikezdhet, mint a magyar gazdaság.

A miniszter ezen kívül megerősítette, hogy 4,5 százalék körüli növekedést vár az idén.