Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A németeknél jogellenes lett a minimálbér

2008.03.10. 08:03
A berlini közigazgatási bíróság jogellenesnek minősítette a szövetségi munkaügyi minisztérium döntését az egész postai ágazatra kiterjesztett, egységesen alkalmazandó minimálbér alkalmazására.

A döntés ellen máris fellebbeztek a német állami szervek, és a másodfokon eljáró szövetségi közigazgatási bíróság elvileg megerősítheti az ágazati szintű minimálbér rendszerét. A Deutsche Post versenytársai viszont üdvözölték az elsőfokú ítéletet, mert arra számítanak, hogy alacsonyabb alkalmazotti fizetések mellett sikeresen szembe tudnának szállni a volt állami nagyvállalattal.

A teljes postai és lapterjesztési szektorra kiterjedő, egységes minimálbért a német szociáldemokraták kényszerítették ki a nagykoalícióban részt vevő kereszténydemokrata-keresztényszocialista blokktól. Az SPD tervei szerint azonban ez csak az első lépés lett volna a minimálbérek széles körű - és egyszer talán univerzális - bevezetése előtt, amellyel a párt újra profilírozni tudná magát ideológiai platformjának fenyegető szűkülésével szemben.

A konzervatív CDU-CSU blokk által kényszeredetten vállalt kompromisszumot azonban már kezdetben súlyosan bírálták vezető közgazdászok és vállalkozói szervezetek. A volt állami posta versenytársai nehéz helyzetbe kerültek a kötelező minimálbér miatt, a PIN például a 8,00-9,80 eurós órabér-minimum miatt csődöt jelentett, és megkezdte az elbocsátásokat. A kinevezett csődgondnok most arra számít, hogy a maradék aktívák jelentősen felértékelődnek, és a pályázó három befektető valamelyike - a nagyobb vételér kifizetése után - rövidesen újra felveszi az elbocsátott dolgozókat.

Ugyancsak üdvözölte az ágazati minimálbér első fokon való eltörlését az újonnan alakult postai és futárszolgáltatók szövetsége (BdKEP), illetve a német piacon ugyancsak terjeszkedni szándékozó holland posta, a TNT.