Auguszta
-7 °C
0 °C

Norvégiai botrány a McAfrika miatt

2002.08.26. 13:52
A norvég Vöröskereszt szerint ízléstelen, hogy a McDonald's McAfrika nevű szendvicset árul üzleteiben, miközben Afrikában tizenkétmillió embert fenyeget az éhhalál. A cég elnézést kér, segélygyűjtő perselyeket helyez ki éttermeiben, de a szendvicset továbbra is árulja.
A norvég McDonald's ezer forint körüli áron dobta piacra a szerinte eredeti afrikai recept alapján készült McAfrikát, közölte a Guardian. A Vöröskereszt és más segélyszervezetek szerint azonban a lépés "kegyetlen érzéketlenségre" vall, hiszen például Malawiban és Zimbabwében minden idők legnagyobb éhínsége pusztít. A szervezetek a hamburger árusításának azonnali leállítását szeretnék elérni, aktivistáik pedig az éhezőknek küldött élelmiszercsomagokból osztogatnak az éttermek előtt.

Segélypersely az éttermekben

Margaret Brusletto, a gyorsétteremlánc képviselője a botrány hatására bejelentette, hogy a cég a szendvics eladásából származó hasznot kész megosztani a segélyszervezetekkel. Később azonban a vállalat és a szervezet képviselőinek találkozóján mégsem született ilyen megállapodás, és a McDonald's a hamburger árusításának leállítására sem hajlandó. A cég csak abba egyezett bele, hogy az éttermekben az éhezők segélyezésére felszólító plakátokat és segélygyűjtő perselyeket helyezzenek el - de csak a McAfrikát áruló üzletekben, az árusítás időtartamáig.

Szerény eredmények

Az étteremláncnak az utóbbi években nem megy túl jól: a cég a legutolsó hét negyedévből hatban csökkenő haszonról számolt be. Bár a nemzetközi eladások nőnek, a legfontosabb, 13 hónapnál régebben nyitva tartó amerikai üzletek eredménye igen szerény, míg a rivális Wendy's például folyamatosan növeli piaci részesedését.

Terjeszkedés New Yorkban

A McDonald's szeptemberben egy új, New York-i étterem nyitásával szeretne javítani eredményén. A Times Square-en a lánc legnagyobb éttermét nyitja meg Irwin Kruger, aki 1973-ban a város első McDonald's-át indította. Az új étterem szakít a szokásos McDonald's-elemekkel - berendezését inkább a Broadway színházaihoz és a környék elegáns éttermeihez próbálják igazítani. Manhattanban ugyanis nem túl népszerűek a gyorséttermek: a sok száz kínai, olasz és egyéb vendéglő mellett összesen 46 McDonald's van a városrészben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!