Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Becsapta a vevőket a hamburgeróriás?

2001.09.04. 12:36
Szörnyű dilemmával küzdött több mint egy éven át a McDonald's vezetősége: az FBI tavaly májusban titokban értesítette őket, hogy a cég nyereményjátékainak milliós díjait csalók viszik el, ám azt kérte: "faarccal" folytassák az akciókat, hogy sikerüljön elég bizonyítékot gyűjteni. Magukat becsapottnak érző játékosok most perelni akarnak. A cég közben engesztelni igyekszik a fogyasztókat: egy véletlenszerűen kiválasztott vendégnek - egy volt hajléktalannak - egymillió dolláros csekket nyújtottak át váratlanul.
Rettentően megijedt a 35 éves Patrick Collier, amikor egy floridai McDonald's-ban odalépett hozzá az üzletvezető. "Azt hittem, valami rosszat csináltam" - nyilatkozta később a férfi, aki néhány hónapja még az utcán aludt, mostanában pedig egy motelben húzta meg magát barátnőjével és annak anyjával egy szobában. De nem büntetés jött, hanem 1 millió dollár. További ötven vendég 100-100 ezer dollárra számíthat.

Engesztelő milliók

Nem véletlen ez a bőkezűség. Az önhibáján kívül botrányba keveredett gyorsétteremlánc ilyen akciókkal igyekszik visszaszerezni a fogyasztók bizalmát, ami azután rendült meg, hogy kiderült: a társaság nyereményjátékait szervező cég alkalmazottaiból alakult banda éveken át lenyúlta a díjakat, összesen 13 millió dollár értékben.

Csapdahelyzet

Miután az FBI megneszelte a dolgot, és erről értesítette a McDonald's-ot, a cég vezetői satuba kerültek: ha berekesztik a játékokat, nem bukik le a banda, ha együttműködnek a nyomozókkal és folytatják, végső soron becsapják a vevőiket.

Jogászok és gazdaság-etikai szakértők egy jelentős csoportja szerint nem volt más választás, mint pókerarcot vágni és együttműködni, hiszen ez erkölcsi kötelessége volt a cégnek, jóllehet a törvény semmire sem kötelezte őket.

A pap nem alkuszik

Vannak azonban olyanok, mint például Oliver Williams atya, a Notre Dame Egyetem Gazdaságetikai Központjának vezetője, akik szerint a jó cél nem szentesítheti az immorális eszközt. Szélsőséges példaként hozta fel, hogy mi történt volna, ha a bizonyítékok gyűjtésének érdekében nem állítják le azonnal azt a Kansas City-i gyógyszerészt, aki hígított rákgyógyszert árult eredeti áron. Az atya ugyan tisztában van azzal, hogy ez nem ilyen életveszélyes ügy volt, de itt szerinte a vásárlók élete helyett azoknak a cégbe vetett bizalma rongálódott.

Álmukban is perelnek

A rafinált amerikai hamburgerevők nem késlekedtek sokat, így a botrány kipattanása után egy nappal máris elindította az első pert egy vendég, aki részt vett az egyik játékban.

Létével fizethet a Simon

Jogászok szerint a McDonald's-nak eléggé jó esélye van megúszni a nagy összegű kártérítést, hiába kér ügyfele részesedést a promóció miatti pluszhaszonból. A játékokat szervező társaság azonban - ennek alkalmazottaiból állt a banda - tönkrement. A Simon Worldwide tavalyi 750 millió dolláros bevételének 65 százaléka jött a McDonald's-tól, ennek természetesen búcsút mondhat. Papírjainak árfolyama a botrány óta tizedére esett.