Benedek
-5 °C
5 °C

Konyháról az elnöki székbe

2004.04.20. 15:37
A McDonald's új vezérigazgatója egyszerű konyhásként kezdte a munkáját az óriásvállalat egyik ausztráliai éttermében. Még nem volt húsz, amikor az ország legfiatalabb étteremvezetője lett, 29 évesen pedig beválasztották a vállalat ausztráliai igazgatótanácsába.
A McDonald's új elnök-vezérigazgatója, Charlie Bell egyike azoknak a keveseknek, akik a 45 éves koruk előtt a csúcsra értek. Bell James Cantalupót követi az elnöki székben, aki hétfőn vesztette életét Floridában. A szívinfarktusban elhunyt vezető épp a társaság orlandói franchise-gyűlésén vett részt, ahol annak a nagy irányváltásnak a tárgyalása volt napirenden, melynek kidolgozásában a 43 éves Bell is részt vett.

Karrier

Charlie Bell karrierjét a McDonald's Sydneyben található éttermében kezdte, ahol a konyhán szorgoskodott részmunkaidőben. A vezérigazgató ez esetben valóban "leereszkedett" a nép közé, hiszen jó pár szerencsés ausztrál zsömléjébe sütötte bele a társaság első számú embere a húspogácsát - persze ezt akkor még nem lehetett tudni. Bell biztos léptekkel haladt felfelé a ranglétrán, 19 évesen már az ország legfiatalabb étteremvezetője volt, 27 évesen alelnök, két évvel később pedig beválasztották a vállalat ausztráliai igazgatótanácsába. Ezt követően a gyorsétterem-lánc ázsiai, közel-keleti, afrikai majd európai vezetője lett Bellből.

Miután megválasztották a társaság elnökének, számítani lehetett arra, hogy előbb-utóbb elnök vezérigazgató lesz belőle. Azt azonban még maga Bell sem remélte, hogy ilyen gyorsan. Ez persze nem is meglepő, hiszen a vállalatvezetők nem a negyvenesek közül szoktak kikerülni, a hétfőn eltávozott Cantalupo is csak kevéssel volt hatvan alatt, amikor megkapta a kitüntető tisztséget.

Előkelő hely

A vállalatvezetők között tehát nagyon kevés a fiatal, a Forbes magazin kétezres listájából csupán 11-nek a vezetője hasonló korú, mint Bell. A lista szerint a legifjabb a 38 éves Richard Dugas Jr, aki az 549-ik legnagyobb vállalatnál, az építőiparban érdekelt Pulte Homes-nál dolgozik.

A második a már hazánkban is ismerősen csengő nevű 39 éves Michael S. Dell, aki 1984-ben, ezer dollárból alapította számítástechnikai cégét, mely most a fiatalok mezőnyéből legelőkelőbb, 113-ik helyen áll. A lista helyezettjei nagyjából a hatszázadik hely körül találhatóak, ebből is kiemelkedik a McDonald's új igazgatójának, Bellnek a vállalata, amely az előkelő 174-ik helyet foglalja el.