Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Állatkínzó a McDonald's?

2002.04.03. 11:58
Egy állatvédő szervezet azt állítja, hogy felvételekkel tudja bizonyítani, hogy a McDonald's beszállítóinak egy része kegyetlenül bánik az állatokkal. A szervezet kezdeményezésére a cég következő közgyűlésén szavaznak az állatvédelmi szabályok kiterjesztéséről.
A McDonald's következő közgyűlésén a részvényesek arról szavaznak, hogy a cég bevezesse-e mindenhol azokat az állatvédelmi szabályokat, amiket az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában már elfogadott - közölte a BBC. A szavazást egy, az állatok jogaiért küzdő szervezet kezdeményezte - a People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) azt állítja, hogy a McDonald's beszállítóinak egy része kegyetlenül bánik az állatokkal.

Titkos felvételek a kegyetlenkedésről

"Titkos felvételeket készítettünk a beszállítók tevékenységéről. Egy indiai vágóhídon például a marhák torkát elvágják, és hagyják őket lassan elvérezni. Egy salvadori beszállítónál láttuk, ahogy egy állatot többször nyakon szúrnak. Ezt nem szabad hagyni, ennél vannak humánusabb eljárások" - mondta Bruce Friedrich, a PETA szóvivője.

A McDonald's nem akart szavazást

A McDonald's vezetősége eredetileg nem akarta napirendre tűzni az állatvédők javaslatát a május 23-i közgyűlésen, mert a cég szerint a tervezet túl hosszú, és nem elég pontos a szövege. Az amerikai értékpapírfelügyelet (SEC) végül azt javasolta, hogy módosítsák és rövidítsék le a szöveget, és így terjesszék a közgyűlés elé.

Bojkott

A PETA ugyanakkor bojkottot hirdetett a Safeway áruházlánc ellen. A szervezet szerint a cég még azoknak a követelményeknek sem felel meg, amiknek a McDonald's, a Burger King vagy a Wendy's már régen.