Alfréd
-2 °C
2 °C

Félmilliárd dolláros büntetést fizet a WorldCom

2003.05.19. 15:45
A könyvelési csalással vádolt (azóta MCI-nak átkeresztelt) cég állítólag beleegyezett, hogy félmilliárd dollárt fizet a könyvelési praktikái áldozatainak, közölte a BBC.
A Wall Strett Journal értesülése szerint a cég megállapodott a büntetésről az amerikai tőzsdefelügyelettel (SEC). Ez a SEC történetének egyik legnagyobb bírsága.

Csődvédelem őszig

A büntetést az MCI-nak akkor kell megfizetnie, ha kikerül a csődvédelem alól. A bírságot eredetileg másfélmilliárd dollárban határozták meg, de a csődeljárás során ezt félmilliárdra csökkentették. A megállapodás segítségével az MCI már ősszel kikerülhet a csődvédelem alól.

Tizenegymilliárddal kevesebb

A SEC 2002 júniusában vádolta meg a céget azzal, hogy meghamisította pénzügyi eredményeit, hogy megfeleljen a Wall Street-i elvárásoknak. Az MCI-nak várhatóan mintegy 11 milliárd dollár nyereséget kell átkönyvelnie, a vállalat júliusban kért csődvédelmet.

Név- és vezetőcsere

Az eljárás során öt vezetőt (köztük Scott Sullivan pénzügyi igazgatót) vádoltak meg csalással. A WorldCom azóta visszaváltoztatta nevét MCI-ra, és a cégnél gyakorlatilag a teljes vezetést leváltották.

A vezérigazgató nem fizetett

Bernie Ebbers, a WorldCom volt vezérigazgatója eközben nem utalta át a cégétől felvett huszonötmillió dolláros kölcsön első részletét, így az MCI-nak le kell foglaltatnia Ebbers vagyontárgyait. A cég tizenötmillió dollárért már eladatta Ebbers georgiai jachtépítő cégét, és feltehetően eladatja a volt vezető British Columbia-i farmját is.