Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

A WorldCom építhet mobilhálózatot Irakban

2003.05.21. 13:27
A könyvelési csalással vádolt, csődvédelem alatt álló, MCI-nak átkeresztelt vállalat kapott megbízást egy mobilhálózat kiépítésére. A cég esélyes a következő, a teljes iraki telekommunikációs infrastruktúra újjáépítésére vonatkozó szerződés megszerzésére is.
A céget az amerikai hadsereg bízta meg egy tízezer katonát és segélymunkást összekötő mobilhálózat kiépítésével. Washington szerint a teljes iraki telekommunikációs infrastruktúra újjáépítésére vonatkozó pályázatot már az új bagdadi kormánynak kell kiírnia.

Kilencszázmillió dollár

Az MCI szóvivője ez utóbbival kapcsolatban közölte: "Túl korai lenne a teljes újjáépítésre vonatkozó pályázatról nyilatkozni, de nincs kizárva, hogy az MCI azt a szerződést is megpróbálja megszerezni." Elemzők szerint az üzlet értéke elérheti a kilencszázmillió dollárt.

Afganisztánban is ott volt

Az MCI már az afganisztáni hadműveletek során is szállított telekommunikációs felszereléseket az amerikai hadseregnek, majd a háború után a francia Alcatellel és a Monaco Telecommal közösen mobilhálózat kiépítésére nyert megbízást az átmeneti kormánytól.

Európa megint kiesik?

A BBC által megkérdezett elemzők úgy vélték, hogy az MCI a mostani megbízása után különösen esélyes a következő, nagyobb értékű szerződés megszerzésére. Így a nem amerikai cégek újabb területen esnek el megbízásoktól, annak ellenére, hogy például a Vodafone, a T-Mobile vagy az NTT DoCoMo tapasztaltabb az MCI-nál az ilyen jellegű munkákban.

Az MCI szóvivője ezzel kapcsolatban megjegyezte. A cég elegendő tapasztalatot szerzett Haitin, Koszovóban és Szomáliában. A vállalat tervei szerint Bagdadban a hálózat már a jövő júniusra kiépül.

Félmilliárdos bírság

A hét elején megjelent hírek szerint a cég beleegyezett, hogy félmilliárd dollárt fizet könyvelési praktikái áldozatainak. Ez az amerikai tőzsdefelügyelet történetének egyik legnagyobb bírsága.