Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Újra fizet a WorldCom

2003.07.03. 11:55
A csődbement vállalat a korábbi félmilliárd után újabb negyedmilliárd dollárt fizet a könyvelési csalás károsultjainak.
A csődvédelem alatt álló, azóta MCI-nak átkeresztelt cég már megállapodott a tőzsdefelügyelettel, a bíróságnak azonban még rá kell bólintatnia az ügyletre, közölte a BBC. "A vállalat saját részvénnyel fizet, így a károsultak már profitálhatnak a vállalat jövőbeli sikereiből" - mondta Bob Blakely pénzügyi igazgató.

Másfélmilliárd helyett

A befektetők eredetileg másfélmilliárd dolláros kártérítést követeltek, de a csődeljárás során az összeget félmilliárdra mérsékelték. Emiatt a vállalat több versenytársa, így az AT&T, a Verizon Communications és a SBC Communications is azt követeli, hogy a bíróság szabjon ki komolyabb büntetést a cégre. A konkurensek szerint a csalás mértéke, illetve a cég bevételei miatt sokkal nagyobb összeget kellene megállapítani.

Tizenegymilliárddal kevesebb

A SEC 2002 júniusában vádolta meg a céget azzal, hogy meghamisította pénzügyi eredményeit, hogy megfeleljen a Wall Street-i elvárásoknak. Az MCI-nak várhatóan mintegy 11 milliárd dollár nyereséget kell átkönyvelnie, a vállalat júliusban kért csődvédelmet.

Az eljárás során öt vezetőt (köztük Scott Sullivan pénzügyi igazgatót) vádoltak meg csalással. A WorldCom azóta visszaváltoztatta nevét MCI-ra, és a cégnél gyakorlatilag a teljes vezetést leváltották.