Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

A WorldCom ezentúl nem kaphat állami megrendelést

2003.08.01. 12:41
Az amerikai kormány úgy döntött, hogy a WorldCom a jövőben nem pályázhat állami megrendelésekre. A pályázatokat felügyelő szervezet szerint a cég belső ellenőrzési rendszere rosszul működik, és a vállalat üzleti etikájával is baj van.
Az eltiltást az állam telekommunikációs pályázatait felügyelő General Services Administration (GSA) javasolta, közölte a Financial Times. A szervezet szerint "a cég belső ellenőrzési rendszere rosszul működik, és a vállalat üzleti etikájával is baj van". A GSA két hónapig vizsgálta a könyvelési botránya után MCI-ra átkeresztelt, csődvédelem alatt álló céget.

Egymilliárdnyit már kapott

A vállalat a botrány után nagyjából egymilliárd dollárnyi állami megrendelést kapott. Májusban az amerikai hadsereg bízta meg a vállalatot egy tízezer katonát és segélymunkást összekötő mobilhálózat kiépítésével.

Elemzők akkor úgy vélték, hogy az MCI a megbízás után különösen esélyes a következő, a teljes iraki telekommunikációs infrastruktúra újjáépítésére vonatkozó szerződés megszerzésére is. Ezt a mostani döntés megkérdőjelezheti, bár washingtoni illetékesek szerint az új pályázatot már az új bagdadi kormánynak kell kiírnia.

Nem fellebbez

Az MCI közölte, hogy nem fellebbez a döntés ellen. "Most dolgozunk a vállalat átalakításán, és tudjuk, hogy van még mit tenni" - mondta Michael Capellas elnök. A céget a könyvelési botrány után nemrég újabb csapás érte: riválisai azzal vádolták meg, hogy a távolsági hívások elszámolásánál őket is megkárosította. Az MCI szerint csak arról van szó, hogy a riválisok nem szeretnék, ha a vállalat kikerülne a csődből.