Gerzson
-3 °C
2 °C

Összeesküvők kezében a McDonald's nyereményei

2001.08.22. 11:56
Az amerikai McDonald's nyereményjátékainak fődíjait évek óta dézsmálja egy gátlástalan társaság - derült ki, miután az FBI letartóztatta az összesküvés nyolc tagját. A csoport 13 millió dolláros kárt okozott, autókat, luxusutakat nyúlt le a gyanútlan vásárlók orra elől.
Az Egyesült Államokban nyolc embert vettek őrizetbe azzal a váddal, hogy évekig ellopták a McDonald's-nyereményjátékok díjainak javát - adták hírül amerikai lapok. Az FBI szerint a társaság vezetője Jerome Jackobson volt, aki a játékokat felügyelő Simon Marketing Inc-nél dolgozott.

13 milliós kár

Az amerikai McDonald's Monopoly és Legyen Ön Is Milliomos! vetélkedőjén több millió dollárt, autókat, utazásokat lehetett nyerni. Jacobsonék hozzáfértek a játék során összegyűjtendő elemekhez, amelyeket átadtak társaiknak, hogy azok jelentkezzenek a nyereményekért. A díjakat a résztvevők elosztották. A csalássorozat még 1995-ben kezdődött, és összesen 13 millió dolláros kárt okozott a cégnek, illetve a vásárlóknak.

A legutóbbi játéknál már figyelték a csalókat

Az FBI egy bejelentés nyomán 2000 áprilisában kezdte a nyomozást, amelyről a céget egy hónappal később értesítették. A vizsgálat utolsó szakaszában, a McDonald's legutóbbi játékánál már figyelték a csalókat - a fődíjért jelentkező texasi férfit őrizetbe is vették. A nyomozók szerint a vizsgálat még nem zárult le, és valószínűleg újabb gyanúsítottakat vesznek őrizetbe a közeljövőben. A nyolc gyanúsított ügye egy floridai szövetségi bíróságon folytatódik. A büntetés legfeljebb öt év börtön, illetve 250 ezer dolláros bírság lehet.

A McDonald's új játékot indít kárpótlásképpen

A McDonald's közleményben adott hangot a csalással kapcsolatos felháborodásának, és egyúttal gratulált az FBI-nak az eredményes nyomozáshoz. A vállalat közölte, hogy egyetlen alkalmazottja sem érintett az ügyben, és bejelentette, hogy kárpótlásképpen tízmillió dolláros nyereményjátékot indít, valamint megszakítja kapcsolatát a Simon Marketinggel. A Simon egyelőre nem kommentálta a történteket.