Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rákkeltő anyagok a McDonaldsban és a Burger Kingben

2006.09.29. 10:46
Amerikai orvosok egy csoportja pert kezdeményezett többek között a McDonalds és a Burger King éttermi láncok ellen, miután rákkeltő anyagot találtak a kaliforniai éttermekben eladott sült csirkékben. A Felelős Orvosok Bizottsága (PCRM) a Los Angeles-i legfelső bírósághoz fordult panasszal, s összesen hét éttermi láncttól követeli, hogy adjanak felvilágosítást a fogyasztóknak a kérdéses anyag jelenlétéről.

A hét lánc éttermeiben pozitívnak bizonyultak a PhIP rákkeltő anyag (heterociklikus aminósav) sült csirkében való jelenlétét kimutató tesztek, amely anyag a sült csirke túlzott mértékű, olajban történt sütésekor keletkezhet. A hét érintett lánc: McDonalds Corp.; Burger King Corp.; Carlson Restaurants Worldwide Inc., amely a T.G.I. Friday's tulajdonosa; az Applebee's International Inc.; a Chick-fil-A; a Brinker International, amely a Chili's tulajdonosa és az OSI Restaurant Partners Inc., amely az Outback Steakhouse tulajdonosa. A PhIP szerepel az államnak a vegyi anyagokra vonatkozó tiltó listáján.

Az orvosi szervezet Kalifornia állam egyik törvénycikkére hivatkozik, amely kötelezővé teszi a cégeknek a tájékoztatást és a figyelmeztetést, amennyiben rákkeltő vegyi anyagok vannak jelen termékeikben. Kalifornia államban más amerikai államokhoz képest szigorúbb élelmiszer-biztonsági szabályok vannak érvényben, és e szabályok révén visszaszorult az élelmiszerekbe kerülő vegyszerek használata. Az üzletek például kötelesek felhívni a vásárlók figyelmét arra, hogy ha bizonyos halféleségekben ólom található.

Az érintett éttermi láncok nem nyilatkoztak a kérdésről.

Az orvoscsoport az idén már eljárást kezdeményezett a hasábburgonya (frit) tejérzékenységben szenvedők miatt kérdéses gluténtartalma, illetve ezzel összefüggésben az elmaradt tájékoztatás miatt.

Kísérleti patkányokon végzett kutatások kimutatták, hogy a hús magas hőmérsékleten történő sütése hozzájárulhat a prosztatarák kialakulásához. A rákos daganat kialakulásáért feltehetően az igen magas hőmérsékleten, a szenesedésig sütött, grillezett húsban (amely lehet akár csirke, hal vagy marha) keletkezett PhlP nevű vegyület a felelős. A patkányok szervezetébe a táplálékhoz keverve juttatták be PhIP-nek nevezett vegyületet, majd pár hét után azt tapasztalták a kutatók, hogy az adott mennyiség genetikai mutációkat okozott az állatok prosztatájában, beleiben és lépében egyaránt. A felfedezés alátámasztja azoknak a korábbi vizsgálatoknak az eredményeit, amelyek összefüggést véltek felfedezni a jól átsütött hús fogyasztása és a prosztatarák gyakorisága között.