Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Rákkeltő anyagok a McDonaldsban és a Burger Kingben

2006.09.29. 10:46
Amerikai orvosok egy csoportja pert kezdeményezett többek között a McDonalds és a Burger King éttermi láncok ellen, miután rákkeltő anyagot találtak a kaliforniai éttermekben eladott sült csirkékben. A Felelős Orvosok Bizottsága (PCRM) a Los Angeles-i legfelső bírósághoz fordult panasszal, s összesen hét éttermi láncttól követeli, hogy adjanak felvilágosítást a fogyasztóknak a kérdéses anyag jelenlétéről.

A hét lánc éttermeiben pozitívnak bizonyultak a PhIP rákkeltő anyag (heterociklikus aminósav) sült csirkében való jelenlétét kimutató tesztek, amely anyag a sült csirke túlzott mértékű, olajban történt sütésekor keletkezhet. A hét érintett lánc: McDonalds Corp.; Burger King Corp.; Carlson Restaurants Worldwide Inc., amely a T.G.I. Friday's tulajdonosa; az Applebee's International Inc.; a Chick-fil-A; a Brinker International, amely a Chili's tulajdonosa és az OSI Restaurant Partners Inc., amely az Outback Steakhouse tulajdonosa. A PhIP szerepel az államnak a vegyi anyagokra vonatkozó tiltó listáján.

Az orvosi szervezet Kalifornia állam egyik törvénycikkére hivatkozik, amely kötelezővé teszi a cégeknek a tájékoztatást és a figyelmeztetést, amennyiben rákkeltő vegyi anyagok vannak jelen termékeikben. Kalifornia államban más amerikai államokhoz képest szigorúbb élelmiszer-biztonsági szabályok vannak érvényben, és e szabályok révén visszaszorult az élelmiszerekbe kerülő vegyszerek használata. Az üzletek például kötelesek felhívni a vásárlók figyelmét arra, hogy ha bizonyos halféleségekben ólom található.

Az érintett éttermi láncok nem nyilatkoztak a kérdésről.

Az orvoscsoport az idén már eljárást kezdeményezett a hasábburgonya (frit) tejérzékenységben szenvedők miatt kérdéses gluténtartalma, illetve ezzel összefüggésben az elmaradt tájékoztatás miatt.

Kísérleti patkányokon végzett kutatások kimutatták, hogy a hús magas hőmérsékleten történő sütése hozzájárulhat a prosztatarák kialakulásához. A rákos daganat kialakulásáért feltehetően az igen magas hőmérsékleten, a szenesedésig sütött, grillezett húsban (amely lehet akár csirke, hal vagy marha) keletkezett PhlP nevű vegyület a felelős. A patkányok szervezetébe a táplálékhoz keverve juttatták be PhIP-nek nevezett vegyületet, majd pár hét után azt tapasztalták a kutatók, hogy az adott mennyiség genetikai mutációkat okozott az állatok prosztatájában, beleiben és lépében egyaránt. A felfedezés alátámasztja azoknak a korábbi vizsgálatoknak az eredményeit, amelyek összefüggést véltek felfedezni a jól átsütött hús fogyasztása és a prosztatarák gyakorisága között.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!