Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Leminősítette Lettországot a Moody's

2008.11.07. 11:44
Két balti köztársaság osztályzati kilátását rontotta, az egyiket pedig leminősítette pénteken a Moody's Investors Service, a gazdasági teljesítmény gyors romlásának indokával. Lettországot leminősítették, míg az eddigi stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Litvánia egyébként elsőrendű, – Magyarországéval azonos deviza- és beladósi osztályzatának kilátását pénteken a Moody's. A döntést a litván gazdaság várható "kemény landolásával" indokolták. A Moody's egyidejűleg Észtország kötvénybesorolásainak kilátását is negatívra rontotta.

Lettország eddigi "A2"-es deviza- és hazai szuverén adósságának besorolása, amelyre már szeptember óta negatív kilátás volt érvényben, "A3"-ra romlik, csakúgy, mint a deviza-bankbetéti osztályzati plafon. A Moody's a rontott lett osztályzatokon is fennhagyta a negatív kilátást.

A nemzetközi hitelminősítő londoni bejelentése szerint a kilátásrontások az "A2" szintű litván szuverén adóskockázati besorolásra és az azonos devizabetét-kockázati országplafonra, valamint Észtország hazai valutában és devizában kiadott kötvényeinek "A1" osztályzatára, és az ezzel szintén azonos devizabetét-kockázati országplafonra vonatkoznak.

A Litvániában működő kereskedelmi adósságkibocsátók külön "Aa1" besorolási országplafonjának kilátása változatlanul stabil. A Moody's szerint mind több jel utal arra, hogy Litvánia nehéz gazdasági kiigazítási időszak elé néz, és a folyamat akár több évig is elhúzódhat.

A litván gazdasági növekedés már a globális likviditási válság szeptember közepi súlyosbodása előtt meredeken lassult, és tekintettel a viszonylag jelentős külső egyensúlytalanságokra, most már elkerülhetetlennek tűnik a kemény landolás, áll a hitelminősítő londoni elemzésében.

Komoly válság nem lesz

A Moody's szerint ugyanakkor nem várható komoly pénzügyi válság Litvániában, mivel az ország devizapiacának szerkezete nehézzé teszi a spekulációt, és a bankrendszerben nagy skandináv bankok dominálnak. A litván kormány sem szembesül azonnal refinanszírozási kockázatokkal, mivel a következő eurókötvény-lejárat 2012-ben esedékes.

A hitelminősítő hozzáteszi: a Magyarországnak összeállított pénzügyi védőcsomag megmutatja, hogy az EU-tagállamok jelentős pénzügyi segítségre számíthatnak szükség esetén.

  A térségbeli országok besorolásai a hitelminõsítõknél
    S&P   Fitch   Moody's
  Magyarország   BBB plusz   BBB plusz   A2
  Csehország   A   A plusz   A1
  Szlovákia   A   A plusz   A1
  Szlovénia   AA   AA   Aa2
  Lengyelország   A mínusz   A mínusz   A2
  Románia   BB plusz   BBB   Baa3
  Oroszország   BBB plusz   BBB plusz   Baa2
  Horvátország   BBB mínusz   BBB mínusz   Baa3
  Bulgária   BBB   BBB   Baa3
  Ukrajna   B plusz   B plusz   B1
  Észtország   A   A mínusz   A1
  Lettország   BBB plusz   BBB   A3
  Litvánia   A mínusz   A mínusz   A2
Forrás: MTI

Az észt besorolások kilátásának rontását a Moody's azzal a várakozásával indokolta, hogy a likviditási válság a korábban valószínűsítettnél súlyosabb gazdasági kiigazítással jár, emellett az észt gazdaságra a lett és a litván helyzet romlása is hatással lehet. Észtországban az elmúlt évek "fenntarthatatlan" növekedése után máris komoly kiigazítási folyamat zajlik, és a gazdaságban már a likviditási válság súlyosbodása előtt megindult a visszaesés.

Az észt pénzügyi rendszer szerkezete miatt azonban a külföldi tőke beáramlásának hirtelen leállása nem valószínű, és fizetésimérleg-válság kialakulása sem várható, áll a Moody's elemzésében.

Sorra rontanak a kilátásokon

Az utóbbi hetekben számos más kelet-európai szuverén adós is rosszabb kilátást vagy osztályzatot kapott a nagy nemzetközi hitelminősítőktől, a pénzügyi válság térségbeli terjedésének indokával. Romániát a Standard & Poor's a múlt hónap végén befektetési szint alá, "BB plusz"-ra minősítette vissza. Románia az egyetlen EU-tagállam, amelynek nem befektetésre ajánlott besorolása van valamely nagy hitelminősítőnél. Magyarország "BBB plusz" adósosztályzatának kilátását a Fitch Ratings október közepén stabilról negatívra rontotta, a Standard & Poor's pedig negatív kihatású figyelőlistára helyezte.

A Fitch Ukrajna hosszú futamú deviza- és beladósság-osztályzatát "BB mínusz"-ról egy fokozattal a már mélyen spekulatív "B plusz"-ra rontotta, és az új besoroláson is fennhagyta a negatív kilátást. Ugyanez a cég a múlt hónap elején egyszerre mindhárom balti köztársaság szuverén adóskockázati besorolását visszaminősítette, ráadásul szintén úgy, hogy az új, rosszabb osztályzatokon is fennhagyta a további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást.

A Standard & Poor's a minap stabilról negatívra rontotta Oroszország hosszú futamú szuverén adósi osztályzatának - nemrég még pozitív - kilátását, a bankszektor stabilizálásának költségeire és a folytatódó tőkekiáramlásra hivatkozva. A Moody's szeptemberben Bulgária és Lettország adóskockázati osztályzatainak kilátását rontotta, az előbbiét pozitívról stabilra, az utóbbiét stabilról negatívra.