Ábrahám
17 °C
29 °C

Még nagyobb médiabirodalmak jönnek

2002.02.21. 12:23
Egyesülési hullám indulhat az amerikai médiaszektorban, mivel az egyik kerületi fellebbviteli bíróság úgy döntött, a tévétársaságok rendelkezhetnek kábelcéggel is, és viszont.
A columbiai kerületi fellebbviteli bíróság szerdán érvénytelenítete azt a két évtizedes kormányrendelkezést, mely megtiltotta, hogy egyazon vállalat ugyanazon piacon televízióállomásokkal és kábeltársaságokkal is rendelkezzen. Az indoklás szerint e korlátozás már nem szolgálja a köz érdekét.

Amennyit csak akarok

A bíróság önkényesnek és jogtalannak nyilvánította a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) azon rendelkezését is, mely megszabta, hogy egy vállalat hány tévécsatornával rendelkezhet.

Az FCC szóvivője a Forbes magazinnak nyilatkozva elmondta, a bizottságnak most dönteni kell, hogy a Legfelső Bírósághoz fordulnak-e az ügyben.

A Forbes információi szerint Michael Powell, az FCC jelenlegi elnöke - Colin Powell külügyminiszter fia - régóta bírálja a most érvénytelenített korlátozásokat.

Elemzők szerint a rendelkezéseket a bizottság az utóbbi időben maga is csak ímmel-ámmal tartotta tiszteletben, így egyszerűen hivatalossá válik az eddigi gyakorlat.