Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Először veszteséges a McDonald's

2003.01.24. 12:20
A McDonald's közzétette tavalyi utolsó negyedéve eredményeit: az étteremlánc 344 millió dollár (részvényenként 27 cent) tiszta veszteséget kénytelen elkönyvelni.
A vállalat egy évvel korábban még 272 millió dolláros nyereségről számolhatott be, de a cég 2002-ben több száz éttermét volt kénytelen bezárni, így év végén már lehetett tudni, hogy veszteséggel zárul a negyedév.

810 millió a leépítésekre

A McDonald's összesen 719 éttermét zárta be (főleg az Egyesült Államokban és Japánban) és teljesen kivonult három dél-amerikai országból. A leépítések legalább 810 millió dollárjába kerültek a cégnek.

A harmincezer egységet üzemeltető láncnak az általa beindított árháború sem tett jót. A McDonald's 99 centes menüjére ugyanis rendre megfelelt a Burger King, a Wendy's, a KFC és a Taco Bell is, miközben a McDonald's-ban étkezők jó része teljesen áttért a drágább szendvicsekről az akciós menüre. Így hiába nőtt két százalékkal a forgalom a negyedévben, az eredményen ez nem javíthatott.

Marad az olcsó menü

Jim Cantalupo vezérigazgató ennek ellenére közölte, hogy ragaszkodik az egydolláros menühöz. Ugyanakkor elképzelhető, hogy változtatnak a menük összeállításán - tette hozzá. A vezérigazgató bejelentette, hogy további éttermek bezárása várható Japánban és Amerikában.

A negyedik negyedévben 14 százalékkal estek a cég papírjai, és a bejelentés után újabb 43 centtel esett az árfolyam.