Piroska
-2 °C
5 °C

A McDonald's tiltakozik a McJob kifejezés ellen

2003.11.10. 12:55
"Rosszul fizetett, kilátástalan munka", ez a definíciója a Merriam-Webster szótárának legújabb kiadásában a McJob kifejezésnek. A McDonald's tiltakozik a szerinte sértő meghatározás ellen.
Felháborítónak tartja a McDonald's étteremlánc, hogy a Merriam-Webster szótárának legutóbbi kiadásában McJob kifejezés alatt a következő meghatározás áll: "rosszul fizetett, kilátástalan munka".

Arculcsapás

Az étteremlánc vezérigazgatója, Jim Cantalupo visszautasítja a kifejezést, mely "az étterni munka pontatlan leírása" - írja a BBC. "Ez nemcsak a cégnél dolgozókat sérti, hanem az egész iparban dolgozó több mint 12 millió munkatárs arculcsapása" - idézi a vezérigazgatót az AP hírügynökség. A McDonald's a legnagyobb gyorséttermi hálózat több mint 30 ezer étteremmel és 400 ezer munkatárssal világszerte.

A Merriam-Webster's-nek küldött nyílt levelet Cantalupo több sajtóorgánumnak is elküldte. Mint az Egyesült Államokban ilyen esetekben szokás, a vállalat jogászai is azonnal léptek. Walt Riker, a McDonald's szóvivője megemlítette, hogy a McJob kifejezés hasonlít a hálózat McJOBS kifejezésére, mely a vállalat különleges programja a szellemileg és fizikailag hátrányos helyzetben lévők számára. A cég jogi lépéseket ígér.

A szóvivő tájékoztatása szerint a vállalat többszáz munkatársa küldött köszönőlevelet Cantalupo vezérigazgatónak, amiért megvédte őket.