Vendel
6 °C
20 °C

Túlsúlyos fogyasztók perlik a gyorsétterem-óriásokat

2002.07.26. 11:42
Az Egyesült Államokban kövér emberek beperelték a nagy amerikai gyorséttermek üzemeltetőit: azzal vádolják a láncokat, hogy annak ellenére kiszolgálták őket, hogy tudták, az ételek hizlalóak, és emiatt megbetegedhetnek.
A McDonald's, a Burger King, a Kentucky Fried Chicken és a Wendy's félrevezette a fogyasztókat azzal, hogy zsíros, sós, illetve cukros ételeket szolgált fel nekik - áll a keresetben, amelyet a bronxi legfelsőbb bírósághoz nyújtottak be - írja a BBC News.

"Azt gondoltam, hogy ez jó nekem"

Caesar Barbar 125 kilót nyom, két infarktusa volt már és emellett cukorbeteg. "A gyorséttermek tették tönkre az életem: becsaptak, kicseleztek és bolondnak néztek" - állítja Barbar, a hét felperes egyike. Állítása szerint egészen 1996-ig rendszeresen evett a gyorséttermekben, amikor egy doktor arra figyelmeztette: ez a fajta diéta akár meg is ölheti.

"Mindig is azt gondoltam, hogy ez jó nekem. Arra soha nem gondoltam, hogy ettől bármi bajom lehet" - magyarázta Barbar, miért is haragszik annyira a McDonald's-ra és társaira.

Pereljék az amerikai anyukákat is!

Egy friss felmérés szerint a felnőtt amerikaiak fele túlsúlyos. Körülbelül 54 millió felnőtt több mint 15 kilóval nehezebb, mint amennyi a normális testsúlya lenne. Évente többszázezren halnak meg az Egyesült Államokban a kövérség miatt kialakuló betegségekben.

Egyes csoportok szerint az elhízás egyik fő oka a junk food, éppen ezért úgy lehet csökkenteni a túlsúlyos emberek számát, ha már fiatalkorban felhívják a figyelmet a helytelen táplálkozás veszélyeire. A gyorsétteremláncok éppen ezért nemrég egy 1,4 millió fontos kampányt indítottak annak érdekében, hogy az amerikai fiatalok körében népszerű tegyék az egészséges táplálkozást.

A gyorsétteremláncok szövetségének szóvivője szerint ugyanakkor nevetségesnek nevezte, hogy beperelték a vállalatokat. "A pereskedőknek szem előtt kell tartaniuk, hogy az amerikaiak valamennyi elfogyasztott étel kétharmadát otthon eszik meg. Talán az amerikai anyukákat is be akarják perelni?" - tette fel a kérdést John Doyle.