Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Túlsúlyos fogyasztók perlik a gyorsétterem-óriásokat

2002.07.26. 11:42
Az Egyesült Államokban kövér emberek beperelték a nagy amerikai gyorséttermek üzemeltetőit: azzal vádolják a láncokat, hogy annak ellenére kiszolgálták őket, hogy tudták, az ételek hizlalóak, és emiatt megbetegedhetnek.
A McDonald's, a Burger King, a Kentucky Fried Chicken és a Wendy's félrevezette a fogyasztókat azzal, hogy zsíros, sós, illetve cukros ételeket szolgált fel nekik - áll a keresetben, amelyet a bronxi legfelsőbb bírósághoz nyújtottak be - írja a BBC News.

"Azt gondoltam, hogy ez jó nekem"

Caesar Barbar 125 kilót nyom, két infarktusa volt már és emellett cukorbeteg. "A gyorséttermek tették tönkre az életem: becsaptak, kicseleztek és bolondnak néztek" - állítja Barbar, a hét felperes egyike. Állítása szerint egészen 1996-ig rendszeresen evett a gyorséttermekben, amikor egy doktor arra figyelmeztette: ez a fajta diéta akár meg is ölheti.

"Mindig is azt gondoltam, hogy ez jó nekem. Arra soha nem gondoltam, hogy ettől bármi bajom lehet" - magyarázta Barbar, miért is haragszik annyira a McDonald's-ra és társaira.

Pereljék az amerikai anyukákat is!

Egy friss felmérés szerint a felnőtt amerikaiak fele túlsúlyos. Körülbelül 54 millió felnőtt több mint 15 kilóval nehezebb, mint amennyi a normális testsúlya lenne. Évente többszázezren halnak meg az Egyesült Államokban a kövérség miatt kialakuló betegségekben.

Egyes csoportok szerint az elhízás egyik fő oka a junk food, éppen ezért úgy lehet csökkenteni a túlsúlyos emberek számát, ha már fiatalkorban felhívják a figyelmet a helytelen táplálkozás veszélyeire. A gyorsétteremláncok éppen ezért nemrég egy 1,4 millió fontos kampányt indítottak annak érdekében, hogy az amerikai fiatalok körében népszerű tegyék az egészséges táplálkozást.

A gyorsétteremláncok szövetségének szóvivője szerint ugyanakkor nevetségesnek nevezte, hogy beperelték a vállalatokat. "A pereskedőknek szem előtt kell tartaniuk, hogy az amerikaiak valamennyi elfogyasztott étel kétharmadát otthon eszik meg. Talán az amerikai anyukákat is be akarják perelni?" - tette fel a kérdést John Doyle.