Márta, Flóra
21 °C
34 °C

Áremelkedést okozhat az európai hőhullám

2003.08.11. 10:24
Az aszály okozta termeléscsökkenés miatt az élelmiszerárak emelkedésére kell számítani Európában, amiktől a következő hónapokban meglódulhat az infláció. A hőség az ipari termelésre is hatással lehet, mert az áramellátás egyharmadát biztosító atomerőművek hűtési problémáiból adódó zavarok ideiglenesen visszavetik az üzemek kibocsátását. A forróság egyes országokban visszatartja az embereket a munkahelyeikről, máshol az állatállományt tizedeli.
Az Európát elárasztó tartós hőség rövid távon azzal fenyeget, hogy meglódul az infláció és lefullad az ipari termelés. A gabonatermés jelentős része ugyanis tönkrement - ezáltal az élelmiszerek ára várhatóan felkúszik -, míg a növekvő villamosenergia-igényt nehezen tudják kielégíteni az erőművek. Különösen azért van erre jó esély, mert a villamos energia egyharmadát adó atomerőművek hűtési problémái, amelyek már eddigi is gyakran okoztak átmeneti ellátási zavarokat, visszavethetik a kibocsátást.

A britek nem mennek dolgozni

Nagy-Britanniában szokatlanul sokan távol maradnak munkahelyüktől a meleg miatt, Spanyolországban pedig már az állatállomány is pusztul. A szokatlanul nagy meleg várhatóan még két hétig nem enyhül, így a klímaberendezések használata miatt sem csökken a villamosenergia-felhasználás a kontinensen.

Az előzetes német és az olasz adatok alapján az eurózónában a júniusi kettőről júliusban 1,9 százalékra mérséklődött a 12 havi infláció, de a hőhullám nélkül nagyobb lett volna a csökkenés. Ráadásul augusztusban valószínűleg megtörik a lefelé mutató trend - véli a J. P. Morgan elemzője.

A németek távol maradnak a boltoktól

A német agrárszövetség becslése szerint a hőhullám több mint egymilliárd eurónyi kárt okoz a termelőknek. A HDE kiskereskedelmi szövetség pedig arra panaszkodik, hogy a vásárlók éppen akkor maradnak távol a boltoktól, amikor a fogyasztói bizalmi indexek alapján már feltételezhető volt a forgalom enyhe javulása.

Nagy-Britanniában ezzel szemben a harminc éve legmelegebb június folyamán két százalékkal megugrottak a kiskereskedelmi eladások, mert a melegtől fellelkesült britek az új ruháktól a naptejen át a kerti grillsütőkig alaposan bevásároltak. A brit malmok ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy költségeik egy évtizede a legnagyobb mértékben, 15 százalékkal emelkedtek, ami már meg is látszik a kenyér árán.