Márta, Flóra
21 °C
34 °C

A csehek dolgoznak a legtöbbet

2003.10.08. 11:32
Nem meglepő, hogy a világon mind több órát kell eltölteni a munkahelyen - egyre jellemzőbb a 45 órát is meghaladó robot -, de az már igen, hogy e tekintetben az olaszok a németeket és a franciákat is megelőzik. Az OECD felmérése más meglepetéseket is tartogat: az oly szorgalmasnak tartott japánok kevesebbet vannak munkahelyükön, mint a mexikóiak, akik még csak nem is álmodhatnak az olaszországi sziesztákról.
A Rómában ismertetett OECD-tanulmány szerint egy átlagos olasz évente 1619 órát dolgozik - vagy inkább tölt el munkahelyén -, az alkalmazottak csak 1552 órát, de ezzel is 210 órával a németek, és 99 órával a franciák előtt járnak.

A japánok nem is olyan szorgalmasak

A világ 30 legfejlettebb államát tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet adatai más meglepetést is tartogattak: az oly szorgalmasnak tartott japánok kevesebbet vannak munkahelyükön, mint a mexikóiak, akik még csak nem is álmodhatnak az olaszországi sziesztákról.

A listát mindenesetre a csehek vezetik évi 1980 órával, ezüstérmesek a szlovákok 1979 órával, míg a harmadik hely jutott a mexikóiaknak, 1888 munkaórával. A negyedik izlandiak (1812) is megelőzik az évi 1809 órát munkával töltő japánokat.

Nő a munkaórák száma

A nemzeti átlagon belül külön lista készült az alkalmazottak munkaidejét tekintve is: ezt a dél-koreaiak vezetik évi 2410 munkaórával, mögöttük szakadéknyi távolságra következnek a szlovákok 1950 órával.

A trend az utóbbi évtizedben tehát megfordult, hiszen míg a szakszervezetek a múlt században kemény küzdelemben faragtak le a munkaidőből, mostanában az egyes országokban jelentősen megnövekedtek a munkaadói igények.

Nem tartják be a munkaidőt

Hiába van heti 35 órás munkaidő, számos országban 38 óra az átlag, s egyes államokban - Görögország, Izland és Nagy-Britannia - a munkavállalók 40 százaléka heti több mint 45 órát dolgozik. Itália a 16. helyezett a túlórák gyakorisága tekintetében, de csak ázsiai, latin-amerikai és kelet-európai országok előzik meg ebben a rangsorban.

Olaszországban emellett csökkent a teljes és kötetlen munkaidőben dolgozók száma, jelentősen emelkedett - 12,2 százalékra - a részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya, ami a gyakorlatban nők, kiskorúak és nyugdíjasok egyre szélesebb körű dolgoztatását jelenti.