Géza
-12 °C
-4 °C

Milliomos magyar titkárnők Brüsszelben

2003.04.16. 10:32
Az EU-bővítés közeledtével szaporodnak a brüsszeli álláslehetőségek. Az Európai Parlament (EP) szocialista képviselőcsoportja magyar, szlovén és szlovák anyanyelvű munkatársakat keres.
A magyar lapokban is megjelent hirdetésben adminisztrációs és titkárnői munkakörben keresnek alkalmazottakat. Az előbbi kategória megtévesztő, az ügyintéző vagy előadó pontosabb volna, hiszen itt feltétel a főiskolai vagy egyetemi diploma. A munkahely alapvetően Brüsszelben van, de havonta egy hetet Strasbourgban kell dolgozni, amikor az EP ott ülésezik.

A pályázati kiírás óvatosan fogalmaz: ideiglenes alkalmazotti státusról beszél, amely a 2004. júliusi EP választásokig érvényes, bár nem zárja ki a további foglalkoztatás lehetőségét sem. Ráadásul kisegítő munkatársat keresnek, ami szintén csökkenti az állás jelentőségét.

Igényes szocialisták

Ehhez képest a pályáztatás több szakaszból áll: az április 29-éig beadott pályázatok elbírálását követően a megfelelteket júliusban írásbeli, októberben szóbeli vizsgára várják és novemberben hirdetnek eredményt. Nyárig tehát csupán pár hónapos állásról lehet szó, ami tekintettel az elvárásokra, a hosszadalmas betanulási időszakra, megkérdőjelezi a feltételek komolyságát.

Az adminisztrátorokat az A kategória 6-os beosztásában szép fizetés várja: havi nettó négy-ötezer euró, vagyis a jelenlegi árfolyamon mintegy 1 millió forint. A titkárnők a C4, C5 kategóriában körülbelül 3000 euróra, azaz 700-750 ezer forintra számíthatnak.

A jelentkezőnek a szocialista képviselőcsoport négy hivatalos nyelvének - angol, német, francia és spanyol - egyikét alaposan ismernie kell, a másikat jól, és persze előny, ha valaki több nyelvet is beszél, beleértve a tagjelöltekét is.

A vizsgára behívottak útiköltségét térítik, akik 500 kilométernél távolabbról érkeznek, azok 74 euró (18 ezer forint) napidíjat is kapnak. A pályázat eredményéről - arról is, ha valaki megfelel - levélben értesítik az érdekelteket, hangsúlyozottan nem ajánlottban. Aki a posta hibájából nem kapja meg az értesítést, az magára vessen, Brüsszelnél nem lehet reklamálni - áll a kissé komorra sikeredett pályázati feltételek között. Telefonon sem lehet érdeklődni.