Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Munkahelyi mészárlási statisztika

2001.08.30. 12:57
Bármilyen munkahelyen meg lehet halni, de arra, hogy meggyilkolják, annak van a legnagyobb esélye, aki kisvállalkozás alkalmazottja, különösen, ha egyedül és este dolgozik - állapítja meg egy komoly szaklap, az American Journal of Epidemiology.
Olvasóinknak komoly elemző munka és a tudomány legfrissebb eredményeinek tanulmányozása után azt tanácsoljuk, hogy ha egy mód van rá, egy multinacionális cég valamely pláza közepén található óvodájában vállaljanak dadusi munkakört, ha nem akarják a tepsiben végezni.

Úristen, elütöttem a marketingigazgatót!

Az Egyesült Államokban a munkahelyükön legtöbben gépjárműbaleset miatt halnak meg, ám a második leggyakoribb halálok a gyilkosság - jelentette be meglepő felismerését Dr. Dana Loomis, a szaklapban közölt kutatás vezetője. Amerikában minden héten 20 munkavállalót gyilkolnak meg munka közben, és 18 ezret ér támadás.

Láncfűrésszel a pékségben

A kutatás 105 emberölési esetet elemzett, amelyek Észak-Karolina államban történtek 1994 és 1998 között. A gyilkosságok többsége, 59 eset a kereskedelmi szektorban történt, jellemzően éjjel-nappali boltokban. Tizennégy haláleset esett meg a szállítási, fuvarozási szektorban, például taxikban, 11 pedig a gyáriparban.

A 105 gyilkosság közül 60 elkövetői ki is rabolták a helyszínt, 36 esetben viszont a munkával kapcsolatos vagy személyes viták álltak a brutalitás hátterében.

Biztonságos munka a nappaliőrködés

A tudósok alaposan tanulmányozták a rizikófaktorokat, majd sajnálkozva megállapították, hogy ezek legtöbbje megváltoztathatatlan körülmény. Ilyen például az a nem meglepő felfedezés, hogy az éjszakai munka veszélyesebb a nappalinál. Az Index Epidemiológiai Tanszéke ehhez azt a saját kutatási eredményt tenné hozzá, hogy a Parlament épületében biztonságosabb a meló, mint Észak-Koszovóban.

Régi, jó cég ez, itt nem fogunk kaszabolni

"Komoly felfedezés, hogy a legnagyobb veszélyforrások egy része nem a munkahely jellegéből, hanem az azt körülvevő lakókörnyezetből és közösségből ered" - fogalmazott Loomis.

A rizikófaktorok között szerepel a vállalkozás helyszíne és alapításának időpontja is. A rafinált amerikai tudósok úgy találták, hogy az üzletközpontokban dolgozóknak az átlagnál 50 százalékkal kisebb esélyük van arra, hogy egy felháborodott vásárló telepumpálja őket robbanógolyókkal, míg a kertvárosokban és ipari zónákban tevékenykedőknek 50 százalékkal nagyobb.

Még lapunk Epidemológiai Állandó Bizottságának is túlzottan kemény dió az a felfedezés, hogy ha egy cég két éven belül alakult vagy változtatott telephelyet, az alkalmazottak lemészárlásának esélye az átlag ötszöröse.

Agresszív kanok

Ha új munkahelyet keresünk, jól nézzük meg, hány asszony, japán és fekete van a csapatban. Azokon a helyeken ugyanis, ahol kizárólag férfiakból áll a legénység, háromszor nagyobb esélyünk lesz szekercét kapni a fejünkbe, mint ahol női többség van. (Az Index alkalmazottai máris vadul érdeklődnek a szoláriumok és az ének-zene tagozatos általános iskolák környékén.) Ahol nincsen egyetlen fehér munkás sem, tízszer nagyobb sanszunk van a durva végre, mint egy vegyes csapatban. Jól fontolja tehát meg, ha a Harlemből kap visszautasíthatatlan ajánlatot!

Lopnak, de nem ölnek

Meglepő felfedezés, hogy a józan ésszel gyanúsnak és veszélyesnek minősíthető környékeken semmivel sincs nagyobb valószínűsége a munkahelyi brutalitásnak, mint a szolid vidékeken (kivéve, mint már tudjuk, az üzletközpont-kertváros relációt), jóllehet a lopások és rablások száma ezeken a területeken magasabb. A városi dzsungelben, elszigetelt helyszíneken vagy éppen autópályák mellet található cégeknél például markánsan nagyobb a sansz a rablásra, de rosszabbtól nem kell tartanunk.