Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Több mentőcsomagot jelentettek be egyszerre Amerikában

2008.11.25. 14:54
Hatalmas, összesen mintegy 800 milliárd dolláros vadonatúj eszközvásárlási, illetve hitelezési programot hirdetett a Fed az elmúlt másodpercekben, amire élénk erősödésbe kapcsoltak a világ tőzsdéi.

Egyszerre több vadonatúj, az amerikai pénzügyi rendszer megmentését szolgáló programot jelentett be másodpercekkel ezelőtt a Fed. Az amerikai központi bank akár 200 milliárd dollár értékben nyújt kölcsönt eszközfedezetű értékpapírok (ABS-eket) tulajdonosainak. Akár 500 milliárd dollár értékben vásárol a Fannie Mae, Freddie Mac és Ginnie Mae által kibocsátott jelzálogfedezetű értékpapírokat, illetve akár 100 milliárd dollár értékben vásárolja meg ugyanezen ügynökségek közvetlen kötelezettségeit.

A program célja az illetékesek szerint, hogy életet leheljen a lakossági és kisvállalati hitelezésbe az ezekre az eszközökre épülő strukturált értékpapírok piacának stimulálásával, ezzel támaszt nyújtva többek között az amerikai ingatlanpiacnak is.

A 200 milliárd dolláros kerettel meghirdetett TALF (Term Asset-Backed Securities Loan Facility) programban a Federal Reserve Bank of New York olyan "AAA" minősítésű eszközfedezetű értékpapírok tulajdonosainak nyújt hitelt, amelyek nemrégiben kibocsátott kölcsönökre épülnek.

A kölcsön fedezeteként csaknem az értékpapírokat csaknem teljes értékükön beszámítják. A hitelek mellé a nemrégiben meghirdetett pénzügyminisztériumi eszközvásárlási program (Troubled Asset Relief Program - TARP) keretében 20 milliárd dolláros hitelgaranciát nyújt a költségvetés.

A Fed egyúttal a hitelválság során szinte végig a figyelem középpontjában álló kormányzati jelzálogügynökségek jelzáloghitelekkel kapcsolatos közvetlen kötelezettségeit is megvásárolja, erre akár 100 milliárd dollárt is hajlandó áldozni a jegybank szerepét betöltő intézmény.

Szintén a kormányzati ügynökségek helyzetének rendezését szolgálja, hogy a Fed az ügynökségek által biztosított jelzálogfedezetű értékpapírokat (mortgage-backed securities - MBS) is vásárol, akár 500 milliárd dollár értékben. Erre a piaci szereplőkkel egyeztetve, versenyeztetéssel vagyonkezelőket választ majd ki.

A Dow Futures 50 pontos mínuszból csaknem 150 pontos pluszba ugrott hirtelen, de megugrottak a nyugat-európai tőzsdeindexek, valamint a BUX is.