Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A kínai csúcsvezető jobban él, mint a magyar

2003.07.15. 09:44
A világ felső vezetőinek életszínvonala közt hatalmas különbségeket találunk. Hongkongban egy főnök akár hétszer jobban él, mint Vietnamban dolgozó kollégája. A Mercer most publikált elemzéséből kitűnik: a régióban nemcsak a megélhetési költségek, de az állami elvonás is Magyarországon a legmagasabb.
A Mercer elemzése nem pusztán a vállalati felső vezetők keresetét veti össze, hanem a helyi adórendszert és megélhetési költségeket is figyelembe veszi. Bár a fejlett országokban a fizetések jóval magasabbak, a világ ötven országának rangsorában az eltérést több mint kompenzálják a személyi jövedelemadózásban és a társadalombiztosítási költségekben fellelhető eltérések.

Hongkong és Svájc után Ecuador

A lista harmadik helyén az igen alacsony adókulcsokat alkalmazó Hongkong és a dollárban legmagasabb bruttó béreket fizető Svájc után Ecuador áll. A negyedik Németország és az ötödik Egyesült Államok után ismét Dél-Amerika, konkrétan Chile, Uruguay és Venezuela következik.

A vezetői keresetek vásárlóerejét nézve a brit életszínvonallal lényegében azonos körülményeket kínáló, tizenkettedik Ausztria és tizennegyedik Spanyolország jócskán megelőzi nemcsak a tizennyolcadik Franciaországot, de valamennyi skandináv államot is. A korántsem homogén távol-keleti országok a középmezőnyben állnak: Tajvan vásárlóerő-indexe 4,05, Dél-Koreáé 3,32, míg Malajziáé 2,55 volt.

A térségben lengyel-magyar kettős az élen

Kelet-Közép-Európa államai közül legelöl álló Lengyelország is mindössze a 41-ik helyet szerezte meg, mögötte hazánk következik. A nálunk dolgozó vezetők vásárlóereje a tanulmány adatai szerint közel duplája a bulgáriai menedzserekének, ám kevesebb mint fele a Németországban tevékenykedő kollégáik által élvezettnek. Az adatok szerint egy kínai felső vezető 10, egy törökországi 42, egy írországi pedig 87 százalékkal jobban él, mint a hazánkban dolgozók.

A Magyarországhoz hasonló fejlettségű, ám 31 százalékkal kisebb bruttó béreket kifizető Csehországban a vezetők 19 százalékkal kevesebbet vásárolhatnak, amivel a 47-ik helyen állnak. Ezzel nemcsak Fülöp-szigetek és Indonézia, de Románia, illetve Szerbia és Montenegró menedzserei is megelőzi őket.

Hongkongban harmadannyi a bérköltség, mint nálunk

A tanulmány a járulékok összevetése szempontjából is igen tanulságos. A gyűjtött adatokat elemezve ugyanis kiderül, hogy míg Hongkongban a bérek 13, Japánban pedig 24 százalékát vonja el az állam, Olaszországban, Vietnamban és Magyarországon ugyanez 44-45 százalék. A befektetésekért vívott küzdelemben fő vetélytársainknak számító Cseh- és Lengyelország eközben megelégszik 35, illetve 37,5 százalékkal is.

A mostani sorrendet a Mercer korábbi, a világ városainak megélhetési költségeit vizsgáló - Budapestet a régió legdrágább fővárosának találó - rangsorával összevetve kiderül, hogy a vezetők számára elérhető életszínvonalat tekintve Kelet-Közép-Európában hazánk csak Lengyelországgal szemben veszített egykori vonzerejéből.

A lengyel nettó fizetés ugyanis négy százalékkal alacsonyabb, miközben a varsói megélhetési kiadások több mint öt százalékkal múlják alul a magyar szintet. Ezzel szemben Prágában 19, Bukarestben 37 százalékkal vékonyabb borítékból kell fedezni a három, illetve 26 százalékkal szerényebb kiadásokat.