16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Nem bírnak magukkal a pénzügyi igazgatók

2002.07.08. 10:46
A WorldCom hamis könyvelésének kitudódása óta úgy tűnik, hogy a nagy amerikai cégek könyvelése megbízhatatlanabb egy szocialista politikus önéletrajzánál is . A legfrissebb versenyző a Wall Street Journal Europe szerint a Merck gyógyszeripari óriásvállalat, melynek egyik leánycége az elmúlt három évben 12,4 milliárd dollárt könyvelt oda, ahová nem illett volna - írja a lap.
Most már tényleg megtépázhatja a tőzsdei befektetők bizalmát, hogy újabb stikliről ír az újság. Ezúttal a Medco Health Solutions nevű cég a téma, amely a WSJE szerint a bevételekhez könyvelt el olyan összegeket, amelyeket a vevők a patikákban fizettek ki és amelyek ebben a formában nem tekinthetők a társaság bevételeinek. A trükkös könyvelés összege 1999-ben 2,84 milliárd, 2000-ben 4,04 milliárd, tavaly pedig 5,5 milliárd dollárt tettek ki.

Nem a gyáré, a patikáé

A lap által vélelmezett visszaélés lényege az, hogy a receptre felírt gyógyszerek után fizetendő - tételenként aránylag kicsiny - összeg (ha teszik önrész) a patikát illeti. A Merck viszont elkönyvelte azeket. A WSJE-nak a gyár azt állította, hogy bevételként és kiadásként is.

Védik a módszert

A Merck szerint ez a könyvelési gyakorlat "teljesen szabályszerű". A dologról egyébként maga a gyógyszercég tett jelentést még áprilisban, ám az összeg csak most derült ki. A bejelentést azért tették, mert tőzsdére akarják vinni a Medco papírjainak egy részét.

Tavaly az 5,5 milliárdos plusz tétel 13 százalékkal növelte meg a Medco bevételeit.  • Tippek
  • Hírek