Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem bírnak magukkal a pénzügyi igazgatók

2002.07.08. 10:46
A WorldCom hamis könyvelésének kitudódása óta úgy tűnik, hogy a nagy amerikai cégek könyvelése megbízhatatlanabb egy szocialista politikus önéletrajzánál is . A legfrissebb versenyző a Wall Street Journal Europe szerint a Merck gyógyszeripari óriásvállalat, melynek egyik leánycége az elmúlt három évben 12,4 milliárd dollárt könyvelt oda, ahová nem illett volna - írja a lap.
Most már tényleg megtépázhatja a tőzsdei befektetők bizalmát, hogy újabb stikliről ír az újság. Ezúttal a Medco Health Solutions nevű cég a téma, amely a WSJE szerint a bevételekhez könyvelt el olyan összegeket, amelyeket a vevők a patikákban fizettek ki és amelyek ebben a formában nem tekinthetők a társaság bevételeinek. A trükkös könyvelés összege 1999-ben 2,84 milliárd, 2000-ben 4,04 milliárd, tavaly pedig 5,5 milliárd dollárt tettek ki.

Nem a gyáré, a patikáé

A lap által vélelmezett visszaélés lényege az, hogy a receptre felírt gyógyszerek után fizetendő - tételenként aránylag kicsiny - összeg (ha teszik önrész) a patikát illeti. A Merck viszont elkönyvelte azeket. A WSJE-nak a gyár azt állította, hogy bevételként és kiadásként is.

Védik a módszert

A Merck szerint ez a könyvelési gyakorlat "teljesen szabályszerű". A dologról egyébként maga a gyógyszercég tett jelentést még áprilisban, ám az összeg csak most derült ki. A bejelentést azért tették, mert tőzsdére akarják vinni a Medco papírjainak egy részét.

Tavaly az 5,5 milliárdos plusz tétel 13 százalékkal növelte meg a Medco bevételeit.