Mátyás
-6 °C
1 °C

Mérgező Coca- és Pepsi-Cola?

2003.08.06. 12:40
Egy indiai környezetvédő szervezet (Centre for Science and Environment - CSE) szerint a Pepsi és Coca-Cola termékei a megengedettnél sokkal több káros anyagot tartalmaznak. A két cég visszautasítja a vádakat.
A CSE a PepsiCo indiai termékeiben az európai uniós határértéknél harminchatszor, a Coca-Cola termékeiben harmincszor több mérgező anyagot (növényvédőszer-maradványokat) talált, áll a szervezet kedden kiadott közleményében. "Indiában nincsenek az üdítőitalokba kerülő víz minőségére vonatkozó előírások. A két cég azt állítja, hogy a világon mindenhol azonos szabályok alapján gyártja termékeit, de most bebizonyosodott, hogy ez nem igaz", mondta Sunita Narain, a szervezet igazgatója.

A CSE tizenkét márkát vizsgált: a Pepsit, a Mountain Dew-t, a Diet Pepsi-t, a narancsos és citromos Mirindát, a Blue Pepsit, 7-Up-ot, a Coca-Colát, a Fantát, a Limcát, a Sprite-ot és a Thums Up nevű italt, közölte a Financial Times.

Visszautasítják

A két érintett cég közös sajtótájékoztatón utasította vissza a vádakat. Rajeev Bakshi, Pepsi India vezérigazgatója és Sanjiv Gupta, Coca-Cola India elnöke közölte, hogy termékeik minőségét Indiában és külföldön is rendszeresen ellenőrzik, és örülnének, ha a CSE állításait független laboratóriumok ellenőriznék.

Mérgező víz

A CSE fél évvel korábban az indiai ásványvizekkel (köztük Coca-Cola- és PepsiCo-termékekkel) kapcsolatban állította, hogy az uniós maximumnál jóval több mérgező anyagot tartalmaznak. A BBC júliusban arról tudósított, hogy a Coca-Cola egyik indiai (Kerala állambeli) gyárából mérgező anyagok kerülnek a környezetbe, ami komoly károkat okoz a helyi farmereknek. A cégek akkor is visszautasították a vádakat.