Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Nagy Testvért kapnak a részvényelemzők

2002.05.23. 10:23
Gyökeres változások várhatók az USA vezető befektetési bankjainál azután, hogy a Merrill Lynch 100 millió dollárt fizet New Yorknak és a szövetségi államoknak, amiért megtévesztő elemzői jelentéseket adott ki tőzsdei társaságokról. Előreláthatóan más nagy bankházak is a zsebükbe nyúlnak, és a Merrillhez hasonlóan megreformálják elemzői tevékenységüket -a befektetők javára.
Jogi és tőzsdei szakértők kisebbfajta forradalmat jósolnak a Wall Streeten, miután a legnagyobb befektetési bank, a Merrill Lynch & Co. peren kívüli egyezségre jutott New York főállamügyészével.

Eliot Spitzer több más bankház ellen is hasonló vizsgálatot kezdeményezett, a célba vettek közt olyan nevek szerepelnek, mint a Morgan Stanley & Co., a Credit Suisse Group Inc.-hez tartozó Credit Suisse First Boston és Citigroup Inc. befektetési részlege, a Salomon Smith Barney.

A Merrillt a belső e-mailek buktatták le

A vád az volt, hogy a múlt évtized végi technológiai boom idején a brókertevékenységet is folytató bankházak elemzői nyilvánosan vásárlásra ajánlottak olyan vállalati részvényeket, amelyekről magánemberként lesújtóan nyilatkoztak.

Ezzel megkárosították a befektetőket - a tőzsdei buborék kipukkanásakor csillagászati összegek úsztak el -, saját cégeik viszont jócskán profitáltak a megtévesztő jelentésekből, hiszen a befektetői lelkesültség miatt hatalmas jutalékokra tehettek szert piaci tranzakciók, részvénykibocsátás-szervezések, valamint felvásárlási és fúziós tanácsadás után.

A Merrillt főképp a belső e-mailek buktatták meg. Spitzer számos olyan levelet hozott nyilvánosságra, amelyben az elemzők értéktelennek minősítik a kifelé feldicsért részvényeket.

Az elemzőket a jövőben a befektetők sikerei alapján fizetik

A 100 millió dollár megfizetésével a bank elkerülte a bűnvádi eljárást, vállalnia kellett azonban, hogy elemzőit ezentúl nem a munkájuk által hozott befektetési banki jövedelem szerint fizeti, hanem annak alapján, mennyire járnak jól a befektetői ügyfelek.

Ezenkívül a bank felállít egy bizottságot a részvényajánlások objektivitásának ellenőrzésére, figyelni fogja az elemzők és bankárok közti házon belüli e-mailes kommunikációt és külön tisztségviselőt nevez ki a reformok végrehajtásának levezénylésére.

Követőkre találhat a Merrill példája

A megegyezés azt is jelenti, hogy a Merrillnek nem kell semmilyen jogsértést elismernie. Egyelőre legalábbis, mert a 100 millió dollárból a befektetők egy centet sem látnak - 48 milliót New York kap, a többit a szövetségi államok közt osztják szét -, így a banknak fel kell készülnie arra, hogy pénzüket vesztett befektetők sok milliárd dolláros kártérítési pereket indítanak ellene.

A The Wall Street Journal és a Reuters által megszólaltatott szakértők mellett Spitzer is arra számít, hogy a többi érintett önként megegyezésre fog törekedni, azaz nem csupán fizetnek, hanem felszámolják az elemzői és befektetési banki tevékenység összekapcsolását is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!