Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nagy Testvért kapnak a részvényelemzők

2002.05.23. 10:23
Gyökeres változások várhatók az USA vezető befektetési bankjainál azután, hogy a Merrill Lynch 100 millió dollárt fizet New Yorknak és a szövetségi államoknak, amiért megtévesztő elemzői jelentéseket adott ki tőzsdei társaságokról. Előreláthatóan más nagy bankházak is a zsebükbe nyúlnak, és a Merrillhez hasonlóan megreformálják elemzői tevékenységüket -a befektetők javára.
Jogi és tőzsdei szakértők kisebbfajta forradalmat jósolnak a Wall Streeten, miután a legnagyobb befektetési bank, a Merrill Lynch & Co. peren kívüli egyezségre jutott New York főállamügyészével.

Eliot Spitzer több más bankház ellen is hasonló vizsgálatot kezdeményezett, a célba vettek közt olyan nevek szerepelnek, mint a Morgan Stanley & Co., a Credit Suisse Group Inc.-hez tartozó Credit Suisse First Boston és Citigroup Inc. befektetési részlege, a Salomon Smith Barney.

A Merrillt a belső e-mailek buktatták le

A vád az volt, hogy a múlt évtized végi technológiai boom idején a brókertevékenységet is folytató bankházak elemzői nyilvánosan vásárlásra ajánlottak olyan vállalati részvényeket, amelyekről magánemberként lesújtóan nyilatkoztak.

Ezzel megkárosították a befektetőket - a tőzsdei buborék kipukkanásakor csillagászati összegek úsztak el -, saját cégeik viszont jócskán profitáltak a megtévesztő jelentésekből, hiszen a befektetői lelkesültség miatt hatalmas jutalékokra tehettek szert piaci tranzakciók, részvénykibocsátás-szervezések, valamint felvásárlási és fúziós tanácsadás után.

A Merrillt főképp a belső e-mailek buktatták meg. Spitzer számos olyan levelet hozott nyilvánosságra, amelyben az elemzők értéktelennek minősítik a kifelé feldicsért részvényeket.

Az elemzőket a jövőben a befektetők sikerei alapján fizetik

A 100 millió dollár megfizetésével a bank elkerülte a bűnvádi eljárást, vállalnia kellett azonban, hogy elemzőit ezentúl nem a munkájuk által hozott befektetési banki jövedelem szerint fizeti, hanem annak alapján, mennyire járnak jól a befektetői ügyfelek.

Ezenkívül a bank felállít egy bizottságot a részvényajánlások objektivitásának ellenőrzésére, figyelni fogja az elemzők és bankárok közti házon belüli e-mailes kommunikációt és külön tisztségviselőt nevez ki a reformok végrehajtásának levezénylésére.

Követőkre találhat a Merrill példája

A megegyezés azt is jelenti, hogy a Merrillnek nem kell semmilyen jogsértést elismernie. Egyelőre legalábbis, mert a 100 millió dollárból a befektetők egy centet sem látnak - 48 milliót New York kap, a többit a szövetségi államok közt osztják szét -, így a banknak fel kell készülnie arra, hogy pénzüket vesztett befektetők sok milliárd dolláros kártérítési pereket indítanak ellene.

A The Wall Street Journal és a Reuters által megszólaltatott szakértők mellett Spitzer is arra számít, hogy a többi érintett önként megegyezésre fog törekedni, azaz nem csupán fizetnek, hanem felszámolják az elemzői és befektetési banki tevékenység összekapcsolását is.