Klaudia
-4 °C
2 °C

A Merrill fizet a rosszul tőzsdéző ügyfélnek

2001.07.23. 13:40
A világ legnagyobb befektetési bankja és brókerháza peren kívül megegyezett azzal az egykori ügyféllel, aki tőzsdei vesztesége miatt perelte a pénzintézetet, számolt be a CNN. Magyarországon még senki nem próbálkozott ilyesmivel.
Egy New York-i gyermekorvos, Debases Kanjilal a márciusban indult perben félmillió dolláros kártérítést és 10 millió dolláros büntetés kiszabását kérte azon az alapon, hogy félrevezette őt Henry Blodget technológiai elemző "vételi" ajánlása Infospace szélessávú szolgáltató részvényére. Emellett azzal vádolta az elemzőt, hogy azért adott ilyen besorolást a távközlési cégnek, mivel a bank üzleti kapcsolatban áll a Go2Nettel, mely viszont felvásárlási tárgyalásokat folytatott az InfoSpace-szel.

Bár a Merrill visszautasított minden vádat, a hosszadalmas eljárást elkerülendő hajlandó 400 ezer dollárt fizetni az egykori ügyfélnek, aki be is érte ezzel.

Korábban a perről megkérdezett hivatásos befektetők kételkedtek a próbálkozás sikerében, pontosabban nevetségesnek tartották a gyermekorvos ötletét. Még nem hallottam senkiről, akit azért ítéltek el, mert egy szakmai kérdésben tévedett, és egyébként is, nem azért tartom a tanácsadókat, hogy döntsenek helyettem, hanem azért, hogy információt nyújtsanak - összegezhető röviden egy Financial Timesnak nyilatkozó alapkezelő véleménye.

Megjöhet a befektetők pereskedési kedve

Mr. Kanjilal ügyvédje, Jacob Zamansky előtt már fel is rémlett a fényes jövő. Szerinte ez az eset megalapozza azt az elvet, hogy a befektetési bankok felelősségre vonhatók, amikor az ügyfél egy elemző részvényajánlására támaszkodik, az elemző pedig nem mondja el, hogy a banknak milyen üzleti érdekeltségei vannak, amelyek megkérdőjelezik elemzése elfogulatlanságát.

Nálunk még senki nem próbálkozott

A Fővárosi Bíróságon az Index kérdésére egyetlen olyan ügyet sem találtak, amelyben befektetési vagy pénzügyi tanácsadó szerepelt volna alperesként. - Nem csoda, hiszen nagyon kicsi az esélye annak, hogy valaki egy ilyen pert megnyerjen - mondta az Indexnek Szőnyi Viktor, gazdasági ügyekben járatos ügyvéd.

Az ingyenesen szerzett tanácsról megállapíthatatlan, hogy a befektető egyáltalán annak felhasználásával döntött-e vagy sem. De a pénzért vett javallatok készítőit sem érdemes perelni. Szőnyi szerint a személyre szabott befektetési tanácsadás egy egyszerű szolgáltatás, amit mellesleg nem is kötelező elfogadni, másrészt nehéz bizonyítani, hogy a pénzügyi tanácsadó esetleg szakmai hibát vétett.