Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Vesztettek a Méter Mártírjai

2002.02.18. 12:38
A brit legfelsőbb bíróság elutasította annak az öt kereskedőnek a keresetét, akik hónapok óta harcolnak azért, hogy továbbra is birodalmi mértékegységben számolhassanak üzleteikben - közölte a BBC. A boltosok harcát többek között a Monty Python-os John Cleese is támogatta.
A "méter mártírjaiként" emlegetett öt kereskedőt a hatóságok többször felszólították, illetve meg is büntették, amiért nem voltak hajlandók metrikus egységekben számolni. Steven Thoburnt banánt, John Dove makrélát, Julian Harman kelbimbót, Colin Hunt tököt mért fontban. Ezért általában pénzbüntetést kaptak, de Peter Collins-t kereskedelmi engedélyének megvonásával sújtották.

A brit demokrácia halála

Neil Herron, a kereskedők ügyvédje szerint a mértékegységekről szóló 1985-ös brit törvény nyomán ügyfeleit nem kötelezi az uniós szabályozás, sőt az európai rendelet a kereskedők szabadságjogait korlátozza. Herron kijelentette: "a vereség a demokrácia halálát jelenti, mert ezek szerint a nem választott európai bürokraták határozata érvénytelenítheti a brit honatyák döntését".

Színészek az ügyért

A bírák azonban úgy találták, hogy nem sérültek az alkotmányos elvek, az uniós szabály az érvényes, a kereskedők kötelesek átállni a metrikus egységekre. A kereskedők harcát több brit közéleti személyiség, Lord Tebbit, Edward Fox színész és a Monty Python-os John Cleese is támogatja. Neil Herron ügyvéd megígérte, hogy a küzdelmet a vereség dacára folytatják - bár ezzel kapcsolatban részleteket nem közölt.