Gusztáv
3 °C
6 °C

A Metro megtizedeli a Real-hálózatot

2008.03.19. 07:57
Folytatja a szervezeti átalakítást a legnagyobb német kiskereskedelmi lánc, a Metro AG. A negyedik negyedévben ugyan 12 százalékkal, 791 millió euróra nőtt a nettó nyereség, de ez főleg ingatlaneladások következménye.

A múlt év egészében 8,8 százalékkal emelkedett az EBIT-nyereség, ami elmarad az elemzők 10 százalékos várakozásától, az árbevétel pedig 10,4 százalékkal bővült. Az összesen 434 egységgel rendelkező, ezen belül Németországban 349 szupermarketet üzemeltető Real 40 német egysége lényegesen gyengébben teljesít a többinél, alapvetően ezek felelősek az egész lánc 40-50 millió eurós tavalyi veszteségéért, ezért elképzelhető, hogy ezeket az egységeket eladják - derül ki a cég közleményéből.

A Metro új vezérigazgatója, a Daimler AG-tól igazolt Eckhard Cordes - aki 2007. november 1-jétől irányítja a céget - a gyorsjelentés nyilvánosságra hozatala után úgy nyilatkozott, hogy a Real kétéves átszervezési programjának befejezése után hoznak döntést az üzletlánc további sorsáról. Addig is elsősorban a németországinál nagyobb gazdasági növekedést produkáló kelet-európai országokban bővítik az Real hálózatát, a szupermarketlánc első ukrajnai egységét például az idén nyitják meg.

A Metro legkisebb egységét, a Kaufhof nagyáruházakat viszont szinte bizonyosan eladják. A Kaufhof sikeres vállalat, de nem stratégiai eleme a Metro cégcsoportjának - összegezte ezzel kapcsolatos véleményét Cordes. Megvizsgáljuk a társasággal kapcsolatos lehetőségeket, de nem sietjük el a dolgot - szögezte le a vezérigazgató.

Ezzel egyidejűleg hangsúlyozta, hogy a Media Markt és a Saturn szórakoztatóelektronikai áruházak hálózatát viszont tőzsdére viszik és tovább bővítik. Az idén Törökországban és Oroszországban nyitnak új elektronikai szupermarketeket, illetve átadják az első luxemburgi áruházat. A Metro ebben az esztendőben 6 százalék feletti árbevétel- és 6-8 százalékos EBIT-növekedést vár. A tervek szerint negyven Metro-, tizenöt Real- és több mint hetven Media Markt- és Saturn-áruházat nyitnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!