Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Jól hajrázott a Microsoft

2002.07.19. 10:22
Nagyon megnyomta a végét a Microsoft. A júniusban zárult üzleti év utolsó három hónapjában a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest megduplázta a nyereségét. A nagy hajrával együtt a teljes profit csak kissé haladta meg a korábbit. Az Xbox játékkonzol teljesítette a szerény elvárásokat. A most kezdődött évben a vállalat a korábban jelzettnél szerényebb bevételre számít.
A korábbi 650 millió helyett a most zárult üzleti év befejező szakaszában 1,5 milliárd dollár nyereséget söpört be a szoftvercég. A javulás fő oka a Microsoft szerint a különféle irodai szoftverek értékesítésének megugrása, az XP sikere, illetve a költségmegtakarítás. A teljes képhez hozzátartozik, hogy az előző év utolsó negyedét 2,6 milliárd dollár egyszeri kiadás terhelte, az ilyen tételek most 806 millió dollárt tettek ki.

Játék kicsiben

A hatalmas reklámhadjárattal márciusban piacra dobott Xbox játékkonzol eladásai megfeleltek a Microsoft előrejelzésének. Ez azonban már egy alaposan visszavágott értékesítési terv volt, hiszen az óriáscég eredetileg azt jelezte, hogy 4,5-6 millió konzol eladására számít. Később módosítottak és bejelentették, hogy már csak 3,5-4 millió gép elkelésével kalkulálnak. Az Xboxból végül 3,9 millió darab fogyott el.

Nőtt a profit, de lassabban

A jó hajra arra volt elég, hogy a teljes üzleti év nyeresége - 7,8 milliárd dollár - némileg meghaladja a megelőző esztendőét, amely 7,4 milliárd volt. A világ legnagyobb programgyártójának forgalma 12 százalékkal 28,4 milliárd dollárra nőtt. A kilencvenes években a forgalom még évi átlagban 38 százalékkal emelkedett. Az ütem 16 százalékra lassult 2000-ben és 10 százalékra a tavaly júniussal végződött üzleti évben.

Óvatos várakozások

A cég mérsékelte a jövőre vonatkozó korábbi előrejelzését. A csütörtöki tőzsdezárás után kiadott közlemény szerint a Microsoftnál arra számítanak, hogy a júliusban kezdődött új üzleti év első negyedévben a forgalom 7-7,1 milliárd dollár, a működési nyereség 2,9-3 milliárd dollár, az egy részvényre jutó nyereség pedig 42 cent lesz. Egész évre 31,4-32 milliárd dolláros forgalmat, 13,3-13,6 milliárd dolláros működési eredményt és részvényenként 1,85-1,91 dolláros nyereséget várnak. Három hónappal ezelőtt még 1,89-1,92 dollárt jósoltak.

A Microsoft a közlemény előtt 51,11 dolláron zárt a Nasdaqon, 1,71 százalékkal gyengébben, mint szerdán, majd a nem hivatalos forgalomban 50,60 dollárig esett tovább. Ezzel együtt idén 18 százalék a nyeresége az év eleje óta, miközben a Nasdaq 45 százalékkal lejjebb van.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!