Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jól hajrázott a Microsoft

2002.07.19. 10:22
Nagyon megnyomta a végét a Microsoft. A júniusban zárult üzleti év utolsó három hónapjában a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest megduplázta a nyereségét. A nagy hajrával együtt a teljes profit csak kissé haladta meg a korábbit. Az Xbox játékkonzol teljesítette a szerény elvárásokat. A most kezdődött évben a vállalat a korábban jelzettnél szerényebb bevételre számít.
A korábbi 650 millió helyett a most zárult üzleti év befejező szakaszában 1,5 milliárd dollár nyereséget söpört be a szoftvercég. A javulás fő oka a Microsoft szerint a különféle irodai szoftverek értékesítésének megugrása, az XP sikere, illetve a költségmegtakarítás. A teljes képhez hozzátartozik, hogy az előző év utolsó negyedét 2,6 milliárd dollár egyszeri kiadás terhelte, az ilyen tételek most 806 millió dollárt tettek ki.

Játék kicsiben

A hatalmas reklámhadjárattal márciusban piacra dobott Xbox játékkonzol eladásai megfeleltek a Microsoft előrejelzésének. Ez azonban már egy alaposan visszavágott értékesítési terv volt, hiszen az óriáscég eredetileg azt jelezte, hogy 4,5-6 millió konzol eladására számít. Később módosítottak és bejelentették, hogy már csak 3,5-4 millió gép elkelésével kalkulálnak. Az Xboxból végül 3,9 millió darab fogyott el.

Nőtt a profit, de lassabban

A jó hajra arra volt elég, hogy a teljes üzleti év nyeresége - 7,8 milliárd dollár - némileg meghaladja a megelőző esztendőét, amely 7,4 milliárd volt. A világ legnagyobb programgyártójának forgalma 12 százalékkal 28,4 milliárd dollárra nőtt. A kilencvenes években a forgalom még évi átlagban 38 százalékkal emelkedett. Az ütem 16 százalékra lassult 2000-ben és 10 százalékra a tavaly júniussal végződött üzleti évben.

Óvatos várakozások

A cég mérsékelte a jövőre vonatkozó korábbi előrejelzését. A csütörtöki tőzsdezárás után kiadott közlemény szerint a Microsoftnál arra számítanak, hogy a júliusban kezdődött új üzleti év első negyedévben a forgalom 7-7,1 milliárd dollár, a működési nyereség 2,9-3 milliárd dollár, az egy részvényre jutó nyereség pedig 42 cent lesz. Egész évre 31,4-32 milliárd dolláros forgalmat, 13,3-13,6 milliárd dolláros működési eredményt és részvényenként 1,85-1,91 dolláros nyereséget várnak. Három hónappal ezelőtt még 1,89-1,92 dollárt jósoltak.

A Microsoft a közlemény előtt 51,11 dolláron zárt a Nasdaqon, 1,71 százalékkal gyengébben, mint szerdán, majd a nem hivatalos forgalomban 50,60 dollárig esett tovább. Ezzel együtt idén 18 százalék a nyeresége az év eleje óta, miközben a Nasdaq 45 százalékkal lejjebb van.