Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Meghalt Edouard Michelin, a gumigyáros

2006.05.27. 12:57
Valószínűleg horgászás közben halt meg Edouard Michelin a francia gumigyártó cég, a Michelin társigazgatója. Az Atlanti-óceánon megtalált menedzser 43 éves volt.
Horgászhajón halt meg Edouard Michelin, aki Ile de Sein szigetének közelében hajózott. A Michelin cég ügyvezető igazgatója 43 éves volt, halálának pontos oka egyelőre ismeretlen. Egy forrás szerint azonban baleset történt a Bretagne-ból csütörtökön indult hajón, amely elsüllyedt, Michelin holttestét pedig pénteken találták meg.

A társ-ügyvezető igazgató, Michel Rollier - a cég közleménye szerint - garantálja "a társaság vezetésének folyamatosságát". Nicolas Sarkozy, korábbi francia gazdasági miniszter, aki jelenleg a belügyi tárca élén áll, úgy kommentálta az eseményt, hogy Franciaország elvesztette egyik "emelkedő üzleti csillagát".

Az egyik cégalpító is Edouard Michein volt

Edouard Michelin annak a családnak a tagja volt, melyik a Michelin gumigyárat alapította 1889-ben, és amely jelenleg 130 ezer embert foglalkoztat világszerte. A Michelinnek Franciaországban 30 ezer dolgozója van. (A gyár egyik alapítója is az Edouard Michelin nevet viselte. Ő és testvére, André hozták létre az egyik legismertebb francia vállalkozást, több mint száztíz éve.)

A most elhunyt menedzser előzőleg számos poszton dolgozott a cégnél, így tevékenykedett az értékesítés (sales) és a termelés területein is. A cég élére 1999-en került Edouard, aki apját, Francois-t követte a vezetői tisztségben.

1987-es, egyéves haditengerészeti szolgálatát leszámítva Edouard Michelin 20 évet töltött a "családi" cégnél, minthogy 1985-ben csatlakozott a gumigyárhoz.

Sokakat elbocsátott

1999-ben Edouard nehéz döntéseket hozott meg: 7500 állást szüntetett meg a Michelinnél, újjászervezte az észak-amerikai részlegeket, emelte a nyereséget és a cég versenyképességét.

Akkoriban a hivatalban lévő francia miniszterelnök, a baloldali Lionel Jospin arra szólította fel a munkásokat és a politikusokat, hogy álljanak ellent a leépítéseknek.

Most a jobboldali Sarkozy - akit a BBC idéz - tisztelettel adózott Michelin emlékének, mondván, ő volt Franciaország egyik legjobb üzletembere. Sarkozy szerint 43 éves korában elhunyt menedzser "szenvedélye volt az üzlet, és tudta, hogy kell ezt a szenvedélyt másokkal is megtapasztaltatni".