Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

A vártnál jobb a Microsoft eredménye

2003.04.16. 10:05
A Microsoft 2,79 milliárd dollár nyereséget termelt, az Intel a tavalyinál kisebb részvényarányos nyereségre tett szert, a Texas Instruments és a Motorola ismét nyereséges.
A Microsoft Corp. negyedéves bevétele és profitja meghaladta a vártat. A szoftvergyártó a március 31-én záródott pénzügyi harmadik negyedévet 2,79 milliárd dollár, részvényenként 26 cent nettó nyerséggel zárta. Elemzők várakozásának az átlaga 24 cent/részvény profit volt. Tavaly ugyanekkor 2,74 milliárd dollár, részvényenként 25 cent nyereségről számolt be. A Microsoft bevétele 7,84 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 7,25 milliárd dollárról. Elemzők a negyedévre 7,75 milliárd dollár bevételt vártak.

A tavalyinál kisebb nyereség az Intelnél

Az Intel Corp., a világ vezető mikroprocesszor gyártója a várakozásoknak megfelelően a tavalyinál kisebb részvényarányos nyereségre tett szert az idei első negyedévben. A vállalat negyedéves nettó nyeresége 915 millió dollár, részvényenként 14 cent volt az egy évvel korábbi 936 millió dollár, 15 cent/részvény profit után. Az Intel bevétele 6,75 milliárd dollárra mérséklődött a tavalyi első negyedévi 6,78 milliárdról. Elemzők várakozásának átlaga 12 cent részvényarányos nyereség volt. Az Intel márciusban 6,6-6,8 milliárd dollár bevételt jósolt.

Ismét nyereséges a Texas Instruments

Ismét nyereséges az amerikai Texas Instruments, a világ egyik legnagyobb, mobiltelefonokban használatos chipeket gyártó vállalkozása. A cég 117 millió dollár, részvényenként 7 cent profitot jelentett 2003 első negyedéről a keddi New York-i tőzsdezárás után, a tavalyi első negyedévi 38 millió dollár, részvényenként 2 cent veszteség helyett. Az eredmény jobb lett a részvényenként 6 centes vállalati előrejelzésnél. A Texas Instruments forgalma 20 százalékkal 2,19 milliárd dollárra emelkedett az év első három hónapjában, az egy évvel korábbi 1,83 milliárd dollárról.

Motorola: tavaly veszteség idén nyereség

Az amerikai Motorola mobiltelefongyár a keddi tőzsdezárás után 169 millió dolláros, részvényenként 7 centes tiszta nyereséget jelentett az első negyedévről, az egy évvel korábbi 449 millió dolláros, részvényenként 20 centes veszteség helyett. A Motorola már a harmadik negyedévben volt nyereséges, miután előzőleg hat negyedéven át vesztett. A finn Nokia mögött a világ második számú mobiltelefongyára, a Motorola forgalma 6,04 milliárd dollár volt az első negyedévben, a tavalyi első negyedévi 6,18 milliárd dollár után. Az elemzők 6,06 milliárdot vártak.