Piroska
3 °C
3 °C

A Microsoft megduplázta profitját

2002.10.18. 12:10
A szoftvergyártó negyedéves profitja megduplázódott az egy évvel korábbihoz képest, és forgalma is nagyobb volt a korábban előrejelzettnél. Szakértők szerint a jó eredményt az okozta, hogy a vártnál jóval többen csatlakoztak a cég előfizetői programjához.
A Microsoft-részvények árfolyama öt százalékkal megugrott a New York-i tőzsdén a vállalat negyedéves jelentésének nyilvánosságra hozatala után. A cég nettó nyeresége a szeptember 30-án záródott negyedévben 2,73 milliárd dollár (50 cent/részvény) volt a tavalyi 1,28 milliárd dollár (23 cent/részvény) után. A nyereség még nagyobb lehetett volna, ha a társaság nem ír le 291 millió dollár - részvényenként 5 cent - veszteséget befektetései után.

Harmincmilliárd feletti éves forgalom

A Microsoft forgalma 7,75 milliárd dollár volt, bár a vállalat korábban csak hétmilliárd körüli bevételt remélt előrejelzésében. Egy évvel korábban a forgalom kevéssel meghaladta a 6,1 milliárd dollárt. A cég második negyedévre 8,5 milliárd dolláros bevételt, a június 30-ával záruló pénzügyi évre 32,2-32,6 milliárd dolláros forgalmat vár.

Új fizetési módszer

A cég jó eredményét szakértők szerint a nemrég bevezetett előfizetői program okozta. A program keretében a felhasználók nem előre egy összegben, hanem bizonyos időnként fizetnek a szoftver használatáért. Ezt a fizetési módszert a vártnál jóval többen használták, bár sokak szerint a felhasználó ezzel a módszerrel jóval nagyobb kiadásra számíthat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!