Valér
4 °C
8 °C

Gazdasági bevándorlókat fogadna az EU

2005.06.16. 10:07
Fogy az EU munkaképes lakossága, ezért öt év múlva szakemberhiány alakul ki a térségben. Az unió a gazdasági okok miatti bevándorlás jogi rendezésével próbálja orvosolni a gondokat.

Az Európai Bizottság friss jelentése szerint az EU-beli demográfiai változások következtében 2010 utánra várható a munkaképes lakosság csökkenése. A huszonöt tagú Európai Unióban 2010 és 2030 között húszmillióval csökkenhet a munkaképes korúak száma a mostanihoz képest, és egyes szakterületeken már most is megfigyelhető a szakemberek hiánya.

Természetes fogyás

A bevándorlók 2003 elején az EU-25 lakosságának 3,5 százalékát tették ki. Ebben az évben a huszonötök lakossága 1,9 millió fővel gyarapodott, ami jórészt az 1,7 millió bevándorlónak tulajdonítható. Az Eurostat becslése szerint az elkövetkező két évtizedben (2005 és 2025 között) az EU-25 lakossága 13 millióval gyarapszik - szinte kizárólag a bevándorlás következtében. A "bennszülött" lakosok száma a természetes fogyás miatt csökken: többen halnak majd meg, mint amennyien születnek.

Az öregedő társadalom negatív hatásaival a lisszaboni stratégia is megpróbált szembenézni, és a felvetett lehetőségek között megemlítette a bevánsorlást.

Leporolt előterjesztés

Az Európai Bizottság 2001-ben olyan direktívajavaslatot dolgozott ki, amely a harmadik országból származó állampolgárok bevándorlását és tartózkodását szabályozza, ha az állampolgár célja a fizetett munkaviszony vagy más önfoglalkoztató gazdasági tevékenység. Míg más európai intézmények pozitívan fogadták az ajánlatot, az Európai Tanács csak első olvasatban tárgyalt róla.

Az Európai Bizottság most úgy látja, elérkezett az ideje annak, hogy újjáélessze a kezdeményezést. Az Európai Tanács 2004 novemberében elfogadott Hágai Programja külön felkéri a bizottságot, hogy dolgozzon ki 2005 vége előtt egy, a gazdasági bevándorlással kapcsolatos irányelvet.

Megkezdődött a Zöld Könyv vitája

Idén januárban a Bizottság bemutatta a gazdasági bevándorlás Zöld Könyvét (Green Paper), s a dokumentum vitája a héten indult el. A Zöld Könyv nem nyitja meg központilag az utat a gazdasági bevándorlók előtt, hanem csak irányelveket fogalmaz meg. A bevándorlók befogadásáról továbbra is maguk a tagállamok döntenek.

A vitatott kérdések közé tartozik a gazdasági bevándorlók befogadási procedúrája, a munkavállalási és tartózkodási engedélyek megadásának rendje, a bevándoroltak jogai és esetleges visszatérésük volt hazájukba.