Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Havi egymillió euró a bankvezérnek

2006.03.27. 10:03
A Deutsche Bank visszamenőleg 18 százalékkal felemelte Josef Ackermann vezérigazgató tavalyi fizetését, miután a bank 2000 óta a legnagyobb nyereséget érte el. A havi egymillió eurós juttatással a legjobban fizetett menedzser a német tőzsdei cégek vezetői között.
A Deutsche Bank (DB) visszamenőleg 18 százalékkal felemelte Josef Ackermann vezérigazgató tavalyi fizetését, miután a bank 2000 óta a legnagyobb nyereséget érte el. A vezér így tavaly összesen 11,9 millió euró juttatást kapott, amiből 1,15 millió a fix fizetés, 7,23 millió készpénzjutalom és 3,52 millió részvényjuttatás.

Ackermann ezzel a legjobban keres a DAX-30 frankfurti tőzsdeindexben szereplő cégek vezetői közül. Michael Diekmann, az Allianz vezérigazgatója például évente több mint 2 millió euróval kevesebbet kap kézhez. Világviszonylatban azonban még van hová kapaszkodnia: a Goldman Sachs Group első embere, Henry Paulson például évente 38,3 millió dollárt kap.

Az USA-ban a szövetségi értékpapír-piaci felügyelet (SEC) elnöke, Christopher Cox mindenesetre az eddiginél sokkal alaposabb adatszolgáltatásra kötelezné a vezetői juttatásokkal kapcsolatban a tőzsdei társaságokat. Javaslata értelmében a cégeknek részletesebben kellene nyilatkozniuk a vállalatvezetők fizetéséről, bónuszairól, részvényopcióiról, nyugdíjjuttatásairól, valamint a nekik adott ajándékokról, amelyek esetében a beszámolási értékhatár ötvenezerről tízezer dollárra csökkenne.

Az USA-ban a vezérigazgatói javadalmazás 1990 és 2004 között a háromszorosára emelkedett, miközben a vállalati nyereségek 87 százalékkal nőttek. Gyakori eset, hogy a vezetők csillagászati összeget kapnak akkor is, ha cégük gyengén teljesít.