Gerzson
-3 °C
2 °C

Eladó a 'Legyen ön is milliomos!'

2006.03.31. 08:11
Eladó a Legyen ön is milliomos! televíziós játék. A jogtulajdonos Complete Communications Corp. Ltd. aukción kívánja értékesíteni a kvíz nemzetközi szerzői jogát, ugyanakkor azt szeretné, ha a cégvezetés venné meg a játékot kidolgozó londoni vállalatait, a Celador Productiont és a Celador Internationalt. A show-műsorok eladása meglehetősen mindennapos, de ilyen nagy volumenű tranzakcióra szakértők szerint még sosem került sor, bár összeget senki sem tudott mondani - írta a Reuters.

A milliomosjátékot 1998 szeptemberében kezdte sugározni Nagy-Britanniában az ITV1, és nézőszáma 19 millióra emelkedett, mire nemzetközivé vált. A Celador 67 változat licencét adta el 105 országban, és bár ebben a műfajban meglehetősen korosnak számít, őshazájában még mindig 7 millióan nézik szombat esténként, amikor a 15. kérdést is helyesen megválaszoló játékos 1 millió fontot (383,4 millió forint) nyerhet. Tavaly augusztusig összesen 76 embernek sikerült elvinni a főnyereményt, közülük 11 amerikai, 12 japán volt.

Az Egyesült Államokban ez a show mentette meg 1999-ben a Walt Disney bukás szélén tántorgó ABC televízióját. A kvízműsor alapján társasjátékok, könyvek, számítógépes és mobiltelefonos játékok születtek. A Celador árbevétele tavaly 35 millió font volt, de azt nem közölték, ebből mennyit köszönhettek a Legyen ön is milliomosnak! A jogtulajdonos Complete Communications elnöke, Paul Smith azzal indokolta a játék jogainak eladását, hogy kevesebbet akar foglalkozni a televíziózással és nagyobb figyelmet kíván fordítani a rádiókra és a filmkészítésre.