Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Tovább gazdagodnak a milliomosok

2007.10.29. 08:01
A befektethető személyes vagyonok nemzeti valutákban mért nagysága tavaly világszerte 7,5 százalékkal, 97,9 ezer milliárd dollárra nőtt - derül ki a Boston Consulting Group (BCG) legfrissebb felméréséből. A tanácsadó cég az egymást követő ötödik évben regisztrált töretlen vagyonosodást. A gyenge dollár miatt a tavalyi bővülés még látványosabb az amerikai valutában kifejezve: közel 12 százalékos.

A globális vagyon nagyrészt Észak-Amerikára (az Egyesült Államokra és Kanadára), valamint Európára koncentrálódik. Előbbi 36, utóbbi 33 ezer milliárddal részesedik az említett közel százezer milliárd dollárból. E két régió ad otthont a háztartások 27 százalékának, amelyekre így a globális vagyon 71 százaléka jut. A harmadik leggazdagabb terület Japán, amelyet az ázsiai-csendes-óceáni térség, majd Latin-Amerika, végül pedig a Közel-Kelet és Afrika követ.

Felmérésében a BCG a legalább százezer dollár befektethető vagyonnal rendelkező háztartásokat minősítette vagyonosnak, amelyek tavaly az összes háztartás 16,5 százalékát tették ki. Ez a kör birtokolta a befektethető teljes vagyon 86,3 százalékát. A befektethető vagyon körébe nem tartoznak bele a saját vállalkozáshoz köthető elemek, a lakóingatlanok és a luxusjavak. 2001-2006 között egyébként a felmérés szerint 80 millióval bővült a vagyonosnak minősülő háztartások száma; hat évvel ezelőtt arányuk még csak 11,5 százalékos volt.

Milliomosnak ezzel szemben mindössze a háztartások 0,7 százaléka számít, és ezek a befektethető személyes vagyon mintegy harmada, 33,2 ezer milliárd dollár felett rendelkeznek.

Nem meglepő, hogy az Egyesült Államokban él messze a legtöbb milliomos, az ötödik helyen álló Kína viszont olyan nagy európai gazdaságokat is megelőz a listán, mint Francia- és Olaszország. A milliomos háztartások száma szerint a leggazdagabb 15 város közül 10 található az Egyesült Államokban, három Európában (London, Párizs és Milánó) és kettő Japánban (Tokió és Oszaka).

A legsűrűbben kisebb országokban és városállamokban fordulnak elő ilyenek: a Svájcban és az Egyesült Arab Emírségekben regisztrált 6,1 százalékos arány közel kilencszerese a globális átlagnak.

A befektethető vagyonok leggyorsabb növekedési ütemét 2001-2006 között Kína és Brazília produkálta, évi átlagban 23,4, illetve 22,4 százalékkal. Ebből a szempontból azonban Magyar-, Lengyel-, Csehországot és Szlovákiát is az éllovasok között találjuk. Hazánk vezet is egy listát: az egész világon itt a legmagasabb (72 százalékos) a készpénzben tartott vagyon aránya. Ez persze nem feltétlenül matracba rejtett bankókat jelent; idetartoznak a bankbetétekben és pénzpiaci alapokban lévő összegek is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!