Emőke
-4 °C
9 °C

Minden huszadik angol milliomos

2004.08.26. 12:10
Az emelkedő ingatlanárak három év alatt megduplázták az angol millimosok számát, ma már minden huszadik britnek legalább négyszáz millió forintos vagyona van.
Az Egyesült Királyságban ma 425 ezer (font) milliomos él - derült ki a londoni Közgadasági és Üzleti Kutatóközpont (Centre for Economics & Business Research -CEBR) legfrissebb tanulmányából. A BBC Online által közölt eredmények szerint három év alatt 230 ezerről nőtt közel duplájára a gazdagok száma a szigetországban.

Drága ingatlanok

A hirtelen gazdagodó briteknek nem kellett új vállakozásokba fektetnie vagy többet dolgoznia az elmúlt években: a növekedés szinte teljes egészében az ingatlanárak emelkedésére vezethető vissza, az angliai házak és lakások értéke 2001 óta átlagosan 64 százalékkal emelkedett. Ennek köszönhető, hogy ma minden huszadik háztartás értékét egy millió font fölé teszi a CEBR (1 font = 371 forint). A háztartások értékét a kutatók az ingatlan, a befeketétesek és egyéb javak értékének összeadásával állapítják meg, levonva abból az olyan terheket, mint a jelzáloghitel.

London a milliomosok központja

Az angol milliomosok 41 százaléka, 175 ezer ember él a fővárosban. Az ország déli területeinek gazdagabb voltát jelzi, hogy további 90 ezren Anglia dél-keleti részében él. Ugyanakkor az észak-ír területeken csak 4000 milliomos él, azaz a gazdagok populációjának alig egy százaléka, de Skócia és Wales is szegény környék a milliomos mutatót tekintve.

Adóreformot terveznek

A hirtelen jött gazdagság kötelezettségekkel is jár. A jelenlegi szabályok szerint negyven százalékos adót kell fizetnie annak, akinek ingatlanja eléri a 263 ezer fontos értéket, a korábban megszabott limit azonban ma már 2,4 millió háztartást érint. A brint Munkáspárthoz kötödő egyik kutatóintézet most azt javasolja, hogy az ingatlanok utáni örökösödési adót sávosan állapítsák meg, eszerint a 263 és 288 ezer font közötti ingatlanok után 22 százalékos, 763 ezer fontig negyven százalékos, e fölött pedig 50 százalékos adót kellene fizetni.