Lujza
-1 °C
13 °C

Milne unokája nem kaphatja vissza a Micimackót

2003.05.12. 12:46
A Los Angeles-i bíróság úgy döntött, hogy Clare Milne nem igényelheti vissza a Micimackóval kapcsolatos jogokat, amelyeket a szerző 1930-ban Stephen Slesingernek adott el. A döntés sokba kerülhet a Walt Disney-nek, mivel a Slesinger Inc. több százmillió dollárt követel a vállalattól.
Slesinger 1930-ban 1000 dollárért és a leendő bevételek 3 százalékáért szerezte meg a jogokat Milnétől. Slesinger özvegye 1960-ban továbbadta a jogokat a Disneynek; a megállapodás alapján a médiaóriás a bevételek négy százalékát köteles átutalni a Stephen Slesinger Inc-nek (SSI).

Az özvegy a nyolcvanas években azzal kezdte vádolni a Disneyt, hogy az téves adatokat közöl bevételeiről, és ezzel sokmilliós kárt okoz cégének. A dolog odáig fajult, hogy Shirley Slesinger 1991-ben 200 millió dolláros kártérítési keresetet nyújtott be a Disney ellen.

A Disney kihagyná Slesingeréket

A Disney 2002. novemberében jelentette be, hogy az 1998-as, szerzői jogokra vonatkozó törvény alapján újratárgyalta a jogokra vonatkozó megállapodást Milne és az illusztrátor E. H. Shepard unokáival, és meg is egyezett velük minden jog megvételéről. A médiavállalat szerint a jogszabály alapján két év türelmi idő jár az SSI-nek, tehát az új egyezség 2004-ben lép életbe. Az SSI természetesen fogadja el a megállapodást.

Fellebbeznek

Claire Milne a Disney támogatásával ezután fordult bírósághoz, közölte a BBC. Christopher Robin Milnét, a szerző fiát 1983-ban egy bírósági döntés felhatalmazta a jogokról való tárgyalásra, de ő akkor megújította a szerződést az SSI-vel. Az unoka keresetét emiatt most elutasították. Ha Claire Milne nyert volna, a Disney megvette volna tőle a jogokat, így Slesingerék sem támadhatnák tovább a céget. A Disney közölte, hogy fellebbez a döntés ellen.