Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Magyarországon sok a minimálbéres

2004.11.08. 08:36
Lettországban a munkavállalók 15,5, Franciaországban 14,5, addig Magyarországon 11 százalékuk keres hivatalosan minimálbért. De ez csak papírforma.
Lettországban, Luxemburgban, Franciaországban és Magyarországon a legmagasabb azoknak a munkavállalóknak a száma, akik minimálbérre vannak bejelentve - derül ki Osztrák Nemzeti Bank napokban közzétett, az unió munkaerő-piaci rugalmasságát vizsgáló tanulmányából.

Míg Lettországban a munkavállalók 15,5, Franciaországban 14,5, addig Magyarországon 11 százalékuk keres hivatalosan minimálbért. Ám az elemzés elismeri, ez csak a papírforma. A tanulmány az átlagjövedelemhez képest, annak arányában vizsgálta a minimálbér mértékét, mely az unióban Franciaországban a legnagyobb, annak 58 százaléka, majd Málta és Írország következik, 50 százalékkal. A középmezőnytől kicsit lemarad Magyarország, 43 százalékkal. Ausztriában nincs törvényileg meghatározott minimálbér.

A 15 új tagországban a bértárgyalások zömmel szakmai alapokon, illetve szektor szerint köttetnek, akárcsak Ausztriában. Legkevésbé a kollektív szerződések befolyásolják a bértárgyalásokat, kivéve a skandináv országokban. Az új tagállamok számára is a regionális mobilitás fejlesztését, s át- és továbbképzésekbe való beruházást javasolja az osztrák jegybank ahhoz, hogy a munkaerő-piaci rugalmasságuk javuljon.

A szakmai mobilitás Dániában, Írországban és Nagy-Britanniában a legnagyobb, a sor legvégén Olasz- és Görögország áll. A regionális mobilitás a tíz új tagországban a legalacsonyabb, több mint 20 százalékkal marad el az uniós átlagtól.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft