Ágnes
-1 °C
2 °C

A magyar és a lengyel minimálbér a legmagasabb a régióban

2003.01.19. 10:11
Többen is úgy vélték a napokban, hogy az új francia autógyár azért kerül Szlovákiába, mert ott alacsonyabbak a minimálbérek. Bérügyi szakemberek az MTI érdeklődésére elmondták: az autóipar területén kevés dolgozót foglalkoztatnak minimálbéren. A magasabb magyarországi minimálbérnek ugyanakkor abban lehetett hatása, hogy elősegítette a felette lévő fizetési fokozatokban a keresetek emelését.
A Szakszervezeti Stratégiai Tanulmányok kiadványban közölt táblázat alapján, illetve a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumban kapott tájékoztatás szerint 2002 januárjában a havonkénti 50 ezer forintos magyarországi minimálbér 210 eurónak felel meg. Ugyanakkor Szlovákiában a legkisebb kötelező bér összege 118 euró volt. A visegrádi országok közül a magyarországinál alacsonyabb, 153 eurós havonkénti minimálbért volt kötelező fizetni Csehországban, miközben a magyarországi minimálbérszintnek felelt meg 212 euróval a lengyelországi legkisebb bér.

Portugáliában kétszer ennyi

Ugyanakkor az európai uniós tagországok minimálbérei lényegesen magasabbak ezeknél a mértékeknél. Így például Portugáliában, Görögországban és Spanyolországban is kétszer annyit kell fizetni minimálbérként a dolgozóknak. Ezekben az országokban 2002 januárjában 406, 473, illetve 516 euró volt a legkisebb bér.

Luxemburgban hatszor

Lényegesen magasabb volt a minimálbér a többi tagországban. Így például Hollandiában 1.207, Belgiumban 1.163, Franciaországban 1.126, Nagy-Britanniában 1.124, Írországban 1.009 euró. Megemlíthető még Luxemburg 1.290 eurós minimálbére. Több már országban, mint például Németországban, Ausztriában nincs országosan kötelező legkisebb bér, a minimálbérek mértékét az ágazati tarifaszerződések szabályozzák.