Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Minden kilencedik magyar minimálbérért dolgozik

2004.08.11. 07:34
Bulgáriában a havi bruttó minimálbér 61 euró volt idén januárban, Luxemburgban pedig 1403 - derül ki az Eurostat adataiból. Jelentős a szórás abban is, hogy a foglalkoztatottak hány százaléka él minimálbérből.
Az Eurostat legfrissebb adatai szerint több mint hússzoros a különbség az EU 25 tagállama, a tagjelöltek és az Egyesült Államok törvényesen megállapított bérminimum szintje között. Igaz, a vásárlóerőt véve alapul a különbség a két szélsőség között már csak hatszoros. Tovább szűkül az olló, ha csak a tagállamokat nézzük: euróban számolva az arány 1:12, míg vásárlóerőben már csak 1:4.

Az Európai Unió 25 tagállama közül csupán hétben nincs törvényileg szabályozva a minimálbér, Ausztriában, Cipruson, Dániában, Finnországban, Németországban, Olaszországban és Svédországban. A többiben, a három tagjelölt esetében és az Egyesült Államokban a havi bruttó minimálbér 61 (Bulgária) és 1403 (Luxemburg) euró között volt az idén január elsején.

Az Egyesült Államok szövetségi előírása szerint 727 euró a minimumbér, bár több állam ennél magasabb összeget állapított meg. Jelentős szórás van a vizsgált országok között abban is, hogy a teljes időben foglalkoztatottak hány százaléka él minimálbérből: a spanyol, brit, cseh, ír, holland, máltai, lengyel és portugál adat 0,8 és 4 százalék között van (az Egyesült Államokban 1,5), míg Romániában 8,9, Magyarországon 11,4, Franciaországban 14, Luxemburgban 15,1 és Lettországban 15,4 százalék.

Általában a nők aránya a magasabb, kivétel Magyarország és Lengyelország, ahol több férfi dolgozik minimálbérért, Lettországban pedig egyenlő az arányuk. A legtöbb országban a minimálbér kevesebb a bruttó átlagbér felénél.